Merkezi Uydu Televizyon Tesisatında Yenilikler

Son yıllarda üretilip satışa sunulan LCD, LED, OLED televizyon alıcılarının DVB-T ve/veya DVB-C tunerli olmaları; bina Merkezi Uydu Televizyon dağıtım tesisatı olarak tanımlanan smatv sistemlerinde yeni alternatif çözümler sunmaktadır.

Klasik Headend / ana yayın merkezi / sistemlerindeki televizyon kanal sayısındaki bant genişliği sınırlamaları, HD TV yayınların eski tip sistem ile iletilmesinin mümkün olmaması gibi engeller yeni nesil TV alıcılarında bulunan DVB-T ve DVB-C tunerler ile sorun olmaktan çıkmıştır.

Yeni tip televizyon alıcılarına uyumlu olan merkezi uydu televizyon yayın sistemi olan bu tür cihazlara '' Dijital Televizyon Yayın Merkezi '' ismi verilmektedir. 
QAM Headend - DVB-C Headend - DVB-T Headend


DVB-C terimi ingilizce cable / kablo kelimesinden gelen kablo TV kaynaklı bir teknoloji, DVB-T terimi de; ingilizce terrestial / karasal kelimesinden gelen karasal verici sistemli TV yayıncılık terimlerinden gelmektedir.
Eski tip Headend sisteminizdeki 1 Analog TV kanalına karşı gelen bir TV kanalı frekansından yeni nesil teknoloji sayesinde ortalama 10 SD veya 5 HD televizyon kanalını mevcut uydu televizyon tesisatınıza ilave edebilirsiniz.

Bu cihazlar ile çeşitli uydu antenlerden gelen uydu yayınlarını alarak ortak televizyon dağıtım tesisatına verdiğiniz gibi

aynı zamanda binanın, sitenin, otelin, iş merkezinin bütün televizyon alıcı cihazlarında televizyon kanalları üzerinden; Logo, reklam, banner, kayan text yazısı ile duyuru, anons, bilgilendirme mesajı iletmenizin imkanı vardır.

Ayrıca bu ilave konulan cihaz ile; mevcut bina tesisatındaki televizyon yayınları ile birlikte verilerek merkezi uydu tesisatındaki televizyon kablonuzdan iletilen uydu TV kanal sayısı istenilen miktarda arttırılmış olur.
Böylelikle; daha önceden kurulmuş, mevcut merkezi uydu televizyon tesisatı dağıtım cihazları olan amplifikatör, bölücü, kablo, priz malzemelerinde herhangi bir müdahalede bulunmadan televizyon sisteminizin kanal sayılarını arttırabilir,

TV kanalları izlenirken tercih ettiğiniz kanallarda logo - ürün reklamı - banner yayınlayabilir, insanlar televizyon izlerken istediğiniz bir zamanda ve istenilen kanallar üzerinde yazılı akan bir duyuru - anons - bilgilendirme - yönlendirme yapabilirsiniz.

Bu cihaz ile mevcut yayınlara HD yayınlar ilave edebilir, DVD - VCD gibi görüntü ve ses cihazları ekleyebilir, CCTV kamera – güvenlik sistemlerinizin televizyon alıcı cihazlarınızdan da yüksek çözünürlüklü (HD) olarak izlenmesini sağlayabilirsiniz.

İlave olarakta, oluşturduğunuz QAM dijital televizyon yayın paketlerini yerel network üzerinde IP paketleri olarak yayınlayabilirsiniz. Böylelikle hem kablo TV şeklinde koaksiel kablolardan hemde yerel ağdaki bilgisayar, laptop, ipad ..v.s. gibi cihazlarla ücretsiz VLC Player vasıtası ile tüm uydu kanalları izlenecektir.

Bu tür headend cihazları transmodülatör ( uydu paket giriş - digital paket çıkış ) ve modülatör ( hdmi giriş - digital paket çıkış ) olmak üzere iki çeşittir.
Aynı zamanda 8 - 12 - 16 uydu paket giriş . . 4 - 16 dijital paket çıkışı olan ve kodlu yayın paketlerini de çözerek çıkışına çözülmüş yayınları verebilen çeşitli modelleri vardır.

Yine bu cihazlar ile; koaksiel televizyon kablo altyapısı olan binada yayınlar koaksiel kablodan dağıtılırken, istenilen bazı yayın paketleri de; ip olarak bina network altyapısından ip formatında iletilebilir.
Veya hotel, kampus, stadyum, AVM, iş merkezleri spor salonları gibi binalarda yayınlar iptv sistemden alınarak koaksiel kablo dağıtımına verilebilir.

Alttaki Dijital Merkezi TV yayın cihazının / QAM Headend / 12 uydu paketinden alınmış ve cihaz çıkışındaki 4 adet dijital yayın paketinin; alan ölçü aletinde alınmış görüntü ve ölçüm değerleri görülmektedir.
dijital tv headend paket ölçümü
televizyon headend alan ölçümü
 Bu resimlerde de; Cihazın yönetim panelinden / cihaz web arayüzü / Logo, reklam bannerı, duyuru - anons text - yazı ve QR Kod giriş gibi uygulamaları görülmektedir.
smatv headend logo ve text girişi
tv merkezi yayın cihaza QR kod girişi