IPTV WebTV internet televizyonu

IP TV; klasik TV yayıncılığının sunduğu hizmetlerden çok daha fazla, daha çeşitli ve yüksek kalitede hizmetlerin izleyiciye ulaştırılmasına imkan vermekte.

Kullanıcının tercihlerine göre çok yüksek sayıda kanal ve içerikler izleyiciye ulaştırılabilir.
Klasik yayıncılık ve kablo yayıncılık anlayışı, tüm kanalların eş zamanlı olarak abonenin evine ulaştırılmasına dayanır.

IP TV ise sadece, aboneler tarafından istenilen kanalların dağıtımı (kişiye özel paket) ve pratik olarak “sınırsız” sayıda kanalın sunulması potansiyeline sahip.
IPTV kullanıcıları ne seyretmek istyorlarsa ve ne zaman seyretmek istiyorlarsa seçme özgürlüğüne sahip.
Bu yetenek; aboneden merkeze, merkezden de aboneye çift yönlü etkileşim (interaktivite) sayesinde mümkün.

İzlenilen coğrafyada uydu ile alınamıyan televizyon kanalları, kurumsal medya kanalları, IP TV nin kurulu olduğu bölgeye yönelik tanıtım, kültürel, yerel yönetim ve turistik aktivite kanalları ..gibi iptv teknolojisi sayesinde klasik tv kanallarıyla birlikte merkezi yayın sistemiyle izlenir.


Yerel ağlar üzerinden ve internetten eğitim.

IP TV ; televizyon, video ve film izlemenin yanında her türlü eğitim için oldukça kullanışlı ve yararlı bir ortam sağlar. Teknik ve görsel eğitim branşlarında görsel olarak avantajlı ve etkili bir sunum getirir.

Üniversite kampusları, okullar, dershaneler gibi eğitim kurumlarının yerel ağlarında ip tv üzerinden eğitim giderek yaygınlaşmakta.

Farklı binalarda bulunan ve benzer dersleri görme durumundaki öğrencilerin eğitimi, firmalardaki ürünlerin üretim ve servis video içerikleri, pazarlama reklam faaliyetleri gibi benzer eğitim içerikleri IP TV altyapısı kurulu tesisatlarda kullanılan bir yöntem.


yerel network ip tv projesi

Yerel network denilen (LAN) kapalı özel ağdan veya WLAN denilen özel geniş alan ağlarından yapılan televizyon yayınları, videolar, tanıtım eğitim reklam içerikleri ip tv olarak kurumların, kampusların ve özel toplu yerleşim binalarının network altyapısı aracılığıyla dağıtılabilir.

İnternet bulutu üzerinden (cloud) aktarılan televizyon yayın teknolojisi de web TV, internet televizyonu ve OTT (over the top) olarak adlandırılmaktadır.

** Bu Kategorideki; makale, teknik çizim ve yazılarım, Elk. Müh. Odası tarafından 2016 yılında kitap haline getirilmiştir.


 

Bina Yerel Ağ IP TV Tesisatı Teknik Şartname Örneği


1.1 SİSTEMİN BİLEŞENLERİ

1.2 UYDU ANTENLERİ ve FİBER OPTİK KABLOLAMA

1.3 LOKAL IPTV YAYIN MERKEZİ (Uydu giriş IP çıkış Gateway ve Encoder cihazı)

1.4 IPTV ALICISI (SET-TOP BOX)

1.1 GENEL ÖZELLİKLER


1.1.1 İdareye kurulacak lokal IPTV sistemi Uydu-TV yayınlarını, idare bünyesinde bilgisayar, kamera, DVD oynatıcı .. gibi kaynaklardan oluşturulan video görüntülerini, idarenin mevcut Multicast özellikli Gigabit Ethernet lokal ağı kullanılarak istenilen lokasyonlarda PC bilgisayarlar aracılığıyla monitörlerde veya uzaktan kumandalı IPTV alıcıları aracılığıyla televizyon cihazlarında SD veya HD kalitede izlenmesini sağlayacaktır.

1.1.2 Sistem ileride oluşacak talepler doğrultusunda genişlemeye ve geliştirilmeye açık olacaktır. İlave alınacak yayın merkezi bileşenleri farklı üreticilerin ürünleri olabilecek, televizyon veya iptv cihazlarında herhangi bir marka bağımlılığına veya donanım, yazılımına bağımlı olunmayacaktır.

1.1.3 Sistem üzerinden herhangi bir marka ve herhangi bir işletim sistemine sahip bilgisayar, ücretsiz bir aplikasyon yardımıyla IPTV yayınlarını izleyebilecektir.

1.1.4 Sistemin işletilebilmesi için bir sunucu ve bir yazılım, kullanım, lisans bedeli gerektirmeyecektir.

1.1.5 Lineer TV yayınlarının izlenmesinde kullanılabilecek maksimum bilgisayar ve IPTV set-top-box adedi sadece ağ yapısı ve yük kapasitesi ile sınırlı olacak, sistem tarafından adetsel bir kısıtlama olmayacaktır.

1.1.6 Sistem, herhangi bir laptop, PC üzerinden RJ-45 kablo ile yerel networke  bağlanılarak veya internet üzerinden herhangi bir lokasyondan bağlanılarak yönetilebilecektir. Bu kanal, kullanıcı yönetim ve kontrol sistemi için bir PC veya servera yüklenmiş kanal ve kullanıcı kontrol yazılımı yüklü sistem, diğer headend cihazları gibi merkezi sistem odasına konulacaktır.

IP TV yönetim serverına uzaktan erişim ( 24/7 Sistem İzleme, Aylık İçerik Güncelleme, Software güncelleme vb işlemler) için genel kullanıma açık bir IP’ye sahip olacaktır.

1.1.7 Kullanıcılar yayınları TV alıcı cihazlarında IP Set-Top-Box kullanarak izleyebilecektir. 

1.1.8 Sistem için verilecek garanti süresi sistem tesliminden sonra 2 yıl olacaktır.

Bu süre içerisindeki arızalar (kullanıcı hatası dışında) ücretsiz olarak en fazla 24 saat içerisinde müdahale edilecektir.


1.2 UYDU ANTENLERİ ve FİBER OPTİK KABLOLAMA

1.2.1 Türksat uydusuna yönelik 120cm offset uydu anteni, Eutelsat uydusuna yönelik 120cm offset uydu anteni, fiber optik LNBler ile birlikte bina çatısında düz beton zemin üzerine tesis edilecek,
çelik zırhlı Single Mod fiberoptik kablo ile yayın merkezine gidecek ve yayın merkezinde de fiber konvertör cihazı ile koaksiyel bağlantıya dönüştürülecektir.

1.2.2 İki Uydu girişli ve transponder sayısı kadar çıkışlı multiswitch grubu monte edilecek, tüm koaksiyel bağlantılarda yüksek kaliteli 75 Ohm kablo kullanılacaktır. Kullanılan F-konnektörler kompresyon tipi olacaktır.

1.3 LOKAL IP TV YAYIN MERKEZİ 

1.3.1 Toplam 24 adet (örnek olarak) uydu-tv transponder kapasiteli DVB/IP Gateway sistemi tesis edilecektir.

1.3.2 Kullanılan DVB/IP Gateway cihazları 8 / 16 / 24 transponder girişli olabilecektir.

1.3.3 Uydu giriş/ IP çıkış Gateway cihazlarının  EU (Avrpupa Birliği) declaration of conformity
belgesi olacaktır.

1.3.4 DVB/IP Gateway cihazlarının her birinin en az 48 SPTS olarak IP çıkış kapasitesi bulunacak, kontrol portları ve stream portları ayrı ayrı olacaktır.

1.3.5 Lokal IPTV yayın merkezinde en az 1 adet 4 HDMI girişli IP Encoder cihazı tesis edilecektir. Bu cihazla info kanal, eğitim, tanıtım, özel yayınlar verilebilecektir.

1.3.6 Encoder cihazı 1080p 60 HD dahil tüm SD ve HD yayın formatlarınıı destekleyecektir.

1.3.7 Cihazların UDP multicasting özelliği bulunacaktır.

1.3.8 DVB/IP Gateway ve HDMI Grup Encoder cihazları müstakil çalışan cihaz yapısında olacak, harici kart takılmış bilgisayar yapısında olmayacaktır.

1.3.9 DVB/IP Gateway ve HDMI Encoder cihazlarına lokal-ağ veya internet üzerinden ulaşılabilecek ve tüm ayarları yapılabilecek, 19” kasa içinde bulunacaklardır.

1.3.10 Yayın merkezi bileşenleri 19-inç kapaksız bir sistem dolabına monte edilecektir. Tüm bileşenlerin ve dolabın sistem odasında idarece hazır edilmiş bulunan topraklama hattına bağlantısı yapılacaktır.

1.4 IPTV ALICISI (SET-TOP BOX) 

1.4.1 Uzaktan kumanda, HDMI ara kablo ve güç kaynağı ile teslim edilecektir.

1.4.2 Full-HD 1080p, 1080i, 720p, 576p, 480p olmak üzere SD ve HD tüm yayın formatlarını destekleyecek

1.4.3 RTP, UDP, RTSP, http, RTMP .. gibi yaygın kullanılan Video akış formatlarını ve multicast yayın akışlarını destekleyecektir.

1.4.4 HDMI 1.4 (görüntü/ses)  arabirimi bulunacak

1.4.5 Medya oynatıcı özelliği olacak, bu amaçla USB arabirimi bulunacak ve USB üzerinden kanal güncellemesi yapılabilecektir.

1.4.6 Dahili IPTV sunucu yazılımı (embedded middleware) bulunacak, bu sayede IPTV sunucusu barındırmayan “Yalın IPTV” sistemlerinde çalışabilme özelliği bulunacak

1.4.7 Altyazı desteği bulunacaktır.

1.4.8 Ağ üzerinden internet bağlantısı ile yazılım güncellemesi yapılabilecektir.

OPSİYONLAR

1.5 TAŞINABİLİR IP ENCODER

1.5.1 Ağ (LAN/WAN) üzerinde herhangi bir noktadan sisteme canlı yayın iletilmesinde kullanılacak, taşınabilir yapıda 1 adet HDMI girişli H.264 Encoder (kodlayıcı) cihazı teslim edilecek

1.5.2 Encoder cihazı 1080p 60 HD dahil tüm SD ve HD yayın formatlarını destekleyecektir.

1.5.3 HDMI Encoder cihazının web arayüzüne lokal-ağ veya internet üzerinden ulaşılabilecek ve tüm ayarları yapılabilecek.