Uydudan internet / Ka Band uydu internet

Genişbant internet erişimi bulunmayan bölgelerde veya ADSL, fiberoptik, kablo internet gibi bağlantılarla internet upload ve download hızından memnun kalmayan kullanıcılara yepyeni bir alternatif olan uydudan genişbant internet çözümü olan uydu internet, Türkiye'de son 6 yıldır kullanılıyor.

Eutelsat ve Yahsat'ın Ka Sat uyduları vasıtası ile, Türkiye'deki tüm bölgeler Ka Band uydu internet hizmeti alabilmektedir. Türksat Uydu işletmesinin 2016 yıl sonunda devreye aldığı Turksat 4B uydusunda da Ka Band uydu hizmeti verilmektedir.
uydu internet donanım malzemeleri

Uydudan internete nasıl geçerim ?


Ka Sat uydularına erişim için; donanım olarak 74 cm. çaplı küçük bir çanak anten + LNB (Tria) ve bir uydu modem yeterlidir.
Bu donanım ürünlerinin yanında bir de;
işletmeci firmalardan uydu internet paket aboneliği almak gereklidir. Bu paketi kullanım amacınıza göre çeşitli alternatifler arasından seçebilirsiniz.

Uydu İnternet Erişimi hızları ne kadardır ?


Ortalama bir Ka band erişim 20 Mbps’e kadar download 6 Mbps’ e kadar da upload imkanı sunar. Ancak profesyonel modem kullanılarak, 50 Mbps download ve 10 Mbps upload hızına çıkabilirsiniz.

Uydudan internet erişimi için bilgisayarımda herhangi bir donanım veya yazılım gerekli mi ?

Ethernet port girişi olan herhangi bir bilgisayar uydu modemine bağlanarak internet bağlantısı yapabilir. Fazladan bir donanım veya yazılıma ihtiyaç yoktur.
Bilgisayarınız vasıtası ile uydu internet modeminizin web arayüzüne bağlanarak ta, modem ile ilgili ayar ve değişikliklerinizi kolaylıkla yapabilirsiniz.

Uydu internetin avantajları nelerdir ?


Ka Sat uyduları vasıtasıyla hizmet verilen uydu internet sisteminin en büyük avantajları; normal karasal bağlantılarda mevcut olan upload hızlarının üstlerine çıkılması ve mobil olarak yapılan internet hizmetlerinde pratik ve kolay çözümler sunulmasıdır.

Özellikle yayıncılık sektörü denilen broadcasting gibi, upload hızının yüksek olması gereken işlerde; Ka Band internet bağlantısı ön plana çıkmaktadır.
Yahsat uydu internet bağlantısı medya yayıncılık firmalarına upload konusunda avantaj sağlayıcı karar almıştır.

Ayrıca; karasal internetin mümkün olmadığı ve altyapı kurulumunun masraflı olduğu yerlerde (şantiye, maden işletmesi, kırsal araziler.. v.b.); uydu internet hızlı ve pratik çözümdür.
Bankalar, borsalar ve medya firmaları gibi işletmeler uydu internet sistemini mevcut kullandıkları karasal internet bağlantısının yanında, acil durumlarda yedek internet bağlantısı olarak kullanmaktadır.
mobil uydu internet


Uydudan internet bağlantım yerel network tesisatıma nasıl bağlanır ?


Uydudan internet erişim sisteminizde; ev ya da iş ağınızda IP router kullanarak uydu modem vasıtasıyla, kolaylıkla ağınıza dahil edebilirsiniz. Böylelikle yerel ağınızdaki diğer cihazlarda uydu internet bağlantısı aracılığı ile internet erişimini sağlamış olurlar.

Ka Band internetimiz; Kablosuz ağ ile çalışabilir mi ?

Uydu modem cihazına wi-fi destekli bir ip router takarak wi-fi ağı oluşturabilirsiniz.

Uydu internet bağlantım yağmur ve kardan etkilenir mi ?

Çok yoğun bir kar veya yağmur yağışında; uydu internetinizin verimi düşebilir ve kopukluklar olabilir.
Bu durum 120 cm. çaplı uydu anten + profosyonel modem, uplink güç kontrolü uyumlu data kodlama teknikleriyle verim artışı sağlanarak, belirli oranlarda önlenebilir.

Uydu internet paketlerinin fiatları özellikleri nelerdir ?


Aylık ödemeli ve taahhütsüz olan kullanım paketlerinin; 15 € civarından başlayıp, kota durumuna göre; 75 € ya kadar olan çeşitleri vardır (ortalama fiatlar).

Ayrıca, medya sektöründe ve haber yayıncılık - ajans sektörlerinde kullanılan NewsSpotter ve Beamless adlı paketler vardır.

News Spotter paket de; sabit bir band genişliği (ortak bölgesel beam kullanım ortamındaki kapasite ve yoğunluktan bağımsız bant genişliği hizmeti)

Beamless sisteminde de; Ka Band uyduların bölgesel ayak izlerinden (beam) bağımsız olan; yani bölge değişimlerinde hizmetine devam eden hizmet paketi sunulmaktadır.

Kullanmak istediğiniz pozisyon ve iş modelinize göre; bu hizmet paketlerini seçebilirsiniz.

News spotter ve Beamless paketleri; öde - kullan şeklindeki, istenilen kapasiteli ve yıl boyunca istediğiniz zamanda kullanımlı hizmet paketleridir.

dip not; 2018 yılı ortalarında bu teknolojideki gelişmeler sonucu bireysel kullanıcı uydu internet download; 50 Mbps. upload; 10 Mbps. kapasitelerine çıkmıştır.
eutelsat uydu internet kapsama alanları