Şifreli içerik sunan ve ücretli abonelik ile üye olunup izlenen TV yayıncılık firmalarının ( Pay TV Operators ) çeşitli iş modeli vardır.
Telif hakkını aldıkları film, dizi, spor, belgesel .. gibi TV kanal içeriklerini, abonelerine verdikleri STB'ler (set üstü alıcı kutu) ile firma teknik merkezlerinden ileterek uydu, kablo ve internet şebekeleri üzerinden son kullanıcılara dağıtırlar.
Yayın merkezlerinden şifreli olarak tüm alıcılara gönderilen TV Radyo data içerikleri, her abonenin olduğu alıcı noktalarda SetTopBox içindeki gömülü modül ve abonelik kartı vasıtası ile..
uç noktalarda izlenecek şekilde kodu çözülür.
Bu teknolojide her abone, anlık olarak 1 TV kanalının yayınını çözülmüş olarak izleyebilir veya bazı alıcı modellerde de, 2. bir TV kanalını cihazına kayıt yapabilir.
Genellikle şifreli yayın yapan firmanın verdiği STBlerdeki gömülü kod çözücü modülün olduğu bu teknolojide .. set üstü kutuda CI Modülleri ( Koşullu Arayüz modülü ) vardır.
Bu şifre çözme yuvalarının içine takılan ve müşteri bilgilerinin de.. içinde olduğu bir kart ile kanalların şifresi çözülür ( decode ) ve ses, görüntü ve yayın içeriğindeki diğer verilere ulaşılır.
Kurumsal abonelik dediğimiz otel, hastane, site, stadyum, spor salonları, kurumsal yapılar ve iş merkezleri v.b. toplu yaşam ortamlarındaki şifreli TV kanalları kod çözme sistemi farklıdır.
Dolayısı ile.. bireysel alıcılar dediğimiz Uydu Receiver, settopbox ve kod çözme yuvası olan smart televizyonlarda kullanılan kod çözücü CI+ modüller;
SMATV, kablo TV ve IPTV yayın merkezlerindeki cihazların kod çözme modül giriş yuvalarında kullanılmaz ! !
![]() |
içinde kart olan şifre çözme modülü - CI+ |
Yerel ağ veya kablo TV ağı merkezi ile dağıtılan Digital Televizyon yayıncılık dağıtım işinde, Headend adıyla ingilizce olarak adlandırılan 'merkez' alıcı dağıtıcı tekniğinde, profesyonel çoklu hizmet şifre çözme Modülleri kullanılıyor !
Bu konuda hatırlanması gereken kısaltma: '' MSD CAM ''
( multi service decryption .. conditional access module )
Bunlar profosyonel işlerde kullanılan ve aynı anda 2'den fazla .. anlık olarak bir dijital TV çoklu yayın paketinin içeriğindeki genellikle 7 ad. kanalın şifresini çözen kod çözme modülleridir.
Bu tür profosyonel modüller; sözleşme yapılan bina kurum işletme ..v.b. kullanıcıların,
merkezi TV kablo veya network ağı tesisat sınırları içinde kalması için bir sözleşme ile abonelik hizmeti aldığınız Pay TV operatöründen alınabiliyor.
Aşağıdaki resim, merkezi TV yayın dağıtım işinde kullanılan Uydu giriş // IP veya DVB-C, DVB-T/T2 çıkış headend cihazının CI Modül menüsünden ekran görüntüsü.
![]() |
Şifreli kanalların çözülmesi ile ilgili menü görüntüsü |
Bu menüde kodların çözüleceği uydu TV kanalının transport stream denen yayın akışındaki kod çözme ayrıntılarıyla ilgili .. dijital yayın paketinin bant genişliği, CI Card hata testi, kod çözme durumuyla ilgili renkler ve yayın akışının ( T.S. ) durumu gösteriliyor.
Bu teknoloji ile ilgili teknik terimler.
- Conditional Access Systems // CAS // Koşullu erişim sistemleri.
- SMART-Cards // Akıllı Kartlar
- Conditional Interface (CI-Modules) // Koşullu Arayüz Yuvası.
- CI+ Modules (including Smartcards) // İçinde akıllı kart olan son kullanıcı için kod çözücü yuva.
- MSD CAM // multi service decryption CA-Modules // Merkezi yayıncılık sistemlerinde kullanılan çoklu kanal şifre çözme yuvası.
- SMATV // satellite master antenna televizyon // merkezi uydu antenli TV dağıtım sistemi.
- IP TV // internet protokol TV // internet protokol TV yayın teknolojisi.