Şifreli TV Kanallarının Kodunu çözme teknolojileri

Şifreli içerik sunan ve ücretli abonelik ile üye olunan TV yayıncılık firmalarının ( Pay TV Operators ) bir iş modeli vardır: Telif hakkını aldıkları film, dizi, spor kanalları, canlı tv yayın içeriklerini, abonelerine verdikleri STB'ler (set üstü alıcı kutu) ile firma teknik merkezlerinden ileterek uydu, kablo şebekeleri üzerinden son kullanıcılara dağıtırlar.

Yayın merkezlerinden şifreli olarak tüm alıcılara gönderilen TV Radyo data içerikleri, her abonenin olduğu alıcı noktalarda SetTopBox içindeki gömülü modül ve abonelik kartı vasıtası ile..
uç noktada izlenecek şekilde kodu çözülür.


Bu teknolojide her abone, anlık olarak 1 TV kanalının yayınını çözülmüş olarak izleyebilir veya bazı modellerde de, 2. bir TV kanalını cihazına kayıt yapabilir.
Genellikle kodlu yayın portal firmasının verdiği STBlerdeki gömülü kod çözücü modülün olduğu bu teknolojide .. set üstü kutuda CI Modülleri ( Koşullu Arayüz modülü ) vardır.
Bu şifre çözme yuvalarının içine takılan ve müşteri bilgilerinin de.. içinde olduğu bir kart ile kanalların şifresi çözülür ( decode ) ve ses, görüntü ve yayın datalarına ulaşılır.

Kurumsal abonelik dediğimiz hotel, hastane, site, stadyum, spor salonları ve iş merkezleri v.b. toplu yaşam binalarındaki kod çözme sistemi farklıdır.
Dolayısı ile.. bireysel alıcılarda kullanılan kod çözücü modüller, SMATV ve IPTV yayın merkezlerinde kullanılmaz ! !
içinde kart olan şifre çözme modülü - CI+

Yerel ağ veya kablo TV ağı merkezi ile dağıtılan Digital Televizyon yayıncılık dağıtım işinde, Headend adıyla ingilizce olarak adlandırılan 'merkez' alıcı dağıtıcı tekniğinde, profesyonel çoklu hizmet şifre çözme Modülleri kullanıyor !

Hatırlanması gereken kısaltma:   '' MSD CAM ''
( multi service decryption conditional access module )

Bunlar profosyonel işlerde kullanılan ve aynı anda 2'den fazla .. anlık olarak bir dijital TV çoklu yayın paketinin içeriğindeki genellikle 7 ad. kanalın şifresini çözen kod çözücülerdir.

Bu TV / Radyo / Veri içerik şifre çözme haklarının, sözleşme yapılan binanızın TV kablo veya network ağınızda kalması ve kötüye kullanılmaması için sıkı bir sözleşme ile abonelik hizmeti aldığınız Pay TV operatöründen alınabiliyor.


Bu teknoloji ile ilgili teknik terimler.

  • Conditional Access Systems // CAS // Koşullu erişim sistemleri.
  • SMART-Cards  // Akıllı Kartlar
  • Conditional Interface (CI-Modules) // Koşullu Arayüz Yuvası.
  • CI+ Modules (including Smartcards) // İçinde akıllı kart olan kod çözücü yuva.
  • MSD CAM // multi service decryption CA-Modules  // Merkezi yayıncılık sistemlerinde kullanılan çoklu kanal şifre çözme yuvası.
  • SMATV // satellite master antenna televizyon // merkezi uydu antenli TV dağıtım sistemi.
  • IP TV  // internet protokol TV // internet protokol TV yayın teknolojisi.