Televizyon ve Video Yayınlarını Bina Yerel Ağ tesisatı üzerinden izleme yöntemi

 Türkiye’de analog yayıncılıktan sayısal yayıncılığa geçiş, bina zayıf akım tesisatlarında yerel network altyapılarına daha önem gösterilmesi, TV kanal sayılarının ve internet tv, webTV, video yayın kaynaklarının hızlı artışı ..
son dönemde TV bina tesisatlarının izlenme şeklini de hızla değiştirmeye başladı.

Klasik yöntem olan koaksiel kablolar üzerinden, uydu alıcı cihazlar, RF dağıtım elemanları olan multiswitch, amplifikatör, dağıtıcı ile yapılmakta olan televizyon tesisat sistemleri de.. yerel ağ (lokâl network) tesisatı üzerinden ip tv ile izlenme yöntemine dönüştü.

Yerel Ağ iptv portal platform ara yüz görüntüsü

  Uydu antenler ile alınan televizyon yayınları gateway adlı uydu giriş / IP çıkış IP TV Headend ile her kanala bir multicast ip adresi verilerek sıralanır.
Yerel ağ altyapısında multicast özelliği olan switchler ve data kabloları vasıtası ile her noktaya dağılan televizyon yayın akışları uç noktalarda settopbox ile seyredilir.


STB (settopbox) kullanarak tesis edilen bina merkezi televizyon yayın tesisatlarının klasik SMATV sistemine göre avantajları nelerdir ?


-  IP formatına dönüşmüş yayın içeriklerinde, herhangi bir band genişliği sınırı, kanal sayısı, HD yayın kapasite fazlalığı, 4 K frekans bandı .. gibi klasik sistemlerde sözkonusu olan kısıtlamaları yoktur.

-  WebTV, internet televizyonu, yerel kanallar, kurum veya firmaya özgün üretim, eğitim ve sunum videoları, güvenlik kamera görüntüleri .. yerel network altyapısından uydu kanallarıyla birlikte sizin belirleyeceğiniz noktalarda izlenebilir.

- Bu yöntemde kullanılan bir yazılım ile; uydu kanal sıralamaları, yerel ve internet yayın kaynaklarına ulaşımı, uç noktalara konulan settopboxların kontrolu, açılıp kapatılması, yayın içeriklerinin belirlenmesi gibi avantajlar vardır.

- Otel IP TV yayın merkezi olan ve IP TV Headend denilen yayın merkezinden .. tv kanal düzenlemelere ek olarak tematik TV kanal paketleri, isteğe bağlı Video (VOD), Audio Club ve hemen hemen her radyo kanal firmasının yaptığı internet Radio hizmetleri sunulabilir.

- Hotel iptv, hastane, kampus .. gibi binalarda bu sistem üzerinden izleyicilere çeşitli mesaj, duyuru, kişiye, odaya veya sınıfa özgün içerik ulaştırabilme yöntemi klasik coaxiel kablolu eski tip TV tesisatına göre çok avantajlıdır.

- Televizyon ve video içeriklerinin izlenilmesinin yanında, istenirse ? internet üzerinden erişebildiğimiz diğer olanaklara ( hava durumu, web siteleri, informasyon kanalları v.b.) alıcı noktasındaki ekranlarımız üzerinden ulaşabilmemiz mümkündür.

- Tesisatın kurulu olduğu binanızın herhangi bir noktasından, herhangi bir ekran ile (stb ile normal tv, smart tv, bilgisayar ekranı, iPad, smart tlf ..) tüm içeriklere erişebilmemiz mümkündür.

- Tüm sistemin ayarları, değişim ve güncellemeleri ; yerel network veya uzak erişimden internet üzerindeki herhangi bir noktadan yönetim paneliyle  kontrol ve müdahale edilebilir.


Yerel ağ üzerinden televizyon video yayın izleme yöntemi / iptv tesisatı blok şeması



Bu tür; herhangi bir yazılım ve sunucu gibi sistemi zorlayıcı bileşenleri kullanmadan, sadece iptv headend ve uç noktalarda settopbox, PC, Laptop kullanılarak yapılan tesisatlara '' Bina Yerel ağındaki Yalın IPTV tesisatı '' denilmektedir.

İstenir ise üstteki blog şemanın en alt kısmında görüldüğü gibi..
sistemdeki bütün canlı TV ve video içerikleri, tek bir IP den RF yayın dağıtım dönüştürücüsü kullanılarak ..! aynı zamanda binadaki başka bir bölümde koaksiel kablolar üzerinden de izlenecek şekilde dağıtılabilir.
İkisi birlikte kullanılan bu tür sistemlere de.. ( IP + RF ) Hibrid bina tesisatı denilir.