internet televizyonu Web TV Uygulaması

Internet üzerinden görüntü nakli teknolojilerindeki yenilikler ve internet bağlantılarının tüm dünya genelinde yaygınlaşması gibi gelişmeler sayesinde;
kurumların, firmaların, markaların, medya girişimcilerinin, sivil toplum kuruluşu ve belediyeler gibi kurumların kendi televizyon kanallarını kurup internet üzerinden yayıncılık yapmaları artık çok daha kolay ve ekonomik hale geldi.

 

İnternet bulutu dediğimiz dünya çapındaki ağ üzerinden yapılan bu tür televizyon yayıncılığı internet televizyonu veya web TV olarak adlandırılmaktadır.
Aralarındaki fark; internet televizyon yayının daha yüksek çözünürlüklü ve büyük ekran televizyon alıcılarına uygun olması, web TV nin daha çok bilgisayar ekranında ve mobil cihazlarda seyredilebilir nitelikte daha düşük çözünürlükte bir televizyon yayını olmasıdır.

internet üzerinden canlı yayın yapmak için gerekli bileşenler şunlardır.

* Herhangi bir kamera ile içerik olarak ürettiğiniz canlı yayını IP standartına dönüştüren encoder cihazı.
 
* Bu yayının yapıldığı yerde yayını internete upload edecek (yükleyecek) en az 3 Mbps. upload band genişliğinde internet bağlantısı.


* İnternet üzerinden gönderdiğiniz canlı yayın, video gibi içerikleri işleyerek, her türlü alıcı cihaz ile uyumlu olarak seyredilecek bir formata dönüştüren ve yayınlarınızın aynı anda yüzlerce ( veya binlerce) cihaz tarafından izlenmes altyapısını ( band genişliğini ) sağlayan CDN - content delivery network (içerik dağıtım ağı) hizmeti.

Encoder cihazların temel işlevi, canlı yayın olarak bağladığınız aygıtlarından aldığınız ( kamera bilgisayar çıkışı – yayın masası – mixer .. gibi ) yayınları ip formatına dönüştürüp, içerik dağıtım platformuna ulaştırmaktır.



 

İçeriklerinize yayın hizmeti sağlayan CDN platform hizmetinin genel özellikleri şunlardır.

  • İçerik dağıtım platformu; gönderdiğiniz video, canlı yayın görüntüleriniz, kamera görüntüleriniz, internet televizyon kanalınız gibi yayınları cihazlara uygun formatlı hale getirerek dünya çapındaki internet ağından izlenebilmesini sağlayan bir yazılım ve server hizmet paketidir.

  • Video, canlı yayın, güvenlik kamerası gibi içeriklerinizi ister SD (720×576) ister Full HD (1920×1080p) gibi çok çeşitli ekran boyutları ve cihazlara uygun özellikli yayın olarak gönderebilirsiniz.

  • iOS ( iPhone, iPAD ) ve Android desteği ile yayınlarınıza herkesin erişmesini sağlayabilirsiniz,

  • Online çalışan istatistik paneli ile yayınların anlık kaç kişi tarafından izlendiği ve toplam yapılan trafik akışlarını anlık ve herhangi bir zamanda raporlu – detaylı olarak analiz edebilirsiniz.

  • Videolarınızı ve canlı yayınlarınızı adreslerini kopyalayarak kendi internet sitenizden, sosyal medya platformlarınızdan da yayınlayabilirsiniz.

  • Video Player teknolojisi ile videolarınızı, canlı yayınlarınızı sıraya koyarak, zamanlayarak veya aralarına reklam – sunum gibi içerikler ekleyerek bir televizyon kanalı yayın akışı (playlist) gibi kesintisiz olarak sunabilirsiniz.

  • Videonuzu HD kalitesinde yükledikten sonra size orjinal format dahil bütün alt formatlar da transcoding yapılarak sunulur. Ziyaretçileriniz videolarınızı istedikleri noktadan başlatarak izleyebilirler.

  • IP kameralarınızın görüntüsünü direk olarak platforma iletebilirsiniz.

  • DVR özelliği ile canlı yayınlarınızı izleyicilerin öne almasını, kaydını sağlayabilirsiniz.

  • CDN hizmetini aylık olarak ödeyebilirsiniz.
Yayınlarınızın internete bağlı her türlü cihazla izlenebilmesinin yanında, büyük ekran televizyon alıcılarıyla da izlenebilmesi mümkündür.

Bunun için herhangi bir televizyonda ip giriş – HDMI çıkış settopbox kullanılır.
Kaliteli bir 4K ve HEVC özellikli settopbox 170 € fiyat civarındadır.

Settopbox cihazı (decoder) ; encoder işleminin tersini yaparak, internet üzerinden ip olarak gelen yayını Televizyon cihazına adapte ederek ses ve görüntüye dönüştürür.

Kamera görüntülerinizi, mixer / yayın masası gibi cihazlarınızın çıkış görüntülerini encoder vasıtası ile Facebook, Youtube, Vimeo, Web TV gibi platformlardan da canlı yayıncılıkta ücretsiz olarak kullanabilir ve böylece çok daha fazla izlenebilirsiniz.