YouTube üzerinden canlı yayıncılık nasıl yapılır ?

Yeni medya adıyla adlandırdığımız medya teknolojilerinden en popüler ve kullanışlı olan uygulamalarından biri de,
YouTube Video portalı ile internet üzerinden canlı yayın yapma uygulaması oldu.

Youtube üzerinden web TV - internet TV özelliğinde canlı yayın işini sanatçılar, bireysel radyo ve televizyon girişimcileri, kurumsal firmalar, çeşitli branşlardaki spor klüpleri, yerel yönetimler, seçim dönemlerinde partiler ve siyasetçiler, orjinal içerik ve sunumları olanlar .. gibi, gittikçe artan bir oranda yapmaya başladılar.

Yerel televizyon kanalları, temasal kanallar ve kurumsal kanallardan bazıları da artan uydu kullanım giderleri ve ücretli portallara vermek zorunda kaldıkları portala katılım giderlerinden dolayı youtube üzerinden canlı yayını tercih etmekteler.

Youtube üzerinden canlı yayın yapabilmek için 3 teknik ürün gereklidir.

1) Yayınızı çeken bir kamera (herhangi bir kamera olabilir)

2) Kameradan alınan ses ve görüntüyü IP (internet protokol) haline getiren bir encoder cihazı (kodlayıcı).

3) Yayınızı gerçekleştireceğiniz ortamda youtube serverlarına iletecek herhangi bir internet bağlantısı. (ADSL, fiber, kablo, uydu internet .. gibi)




Encoder nedir?

Kodlayıcı türkçe adıyla bilinen encoder, canlı yayınınızı içeriğinizi YouTube'da  yayınlamaya uygun şekilde dönüştüren bir cihazdır.
Bazı kodlayıcılar, bir kamera veya bilgisayardan ses ve video sinyali alan bağımsız cihazlardır. Diğerleri ise web kamerasından veya masaüstünden video kaydeden, bilgisayar üzerinde çalışan yazılım uygulamalarıdır.

Ekran paylaşımı veya oyun yayını. - Harici ses/video donanımı kullanımı. - Gelişmiş bir prodüksiyonun (ör. birden fazla kamera ve ses girişi kullanıldığında) yönetilmesi; encoderler ile yapılması gerekli canlı yayıncılık işleridir.

Günümüz encoder cihazları kodlayıcı görevlerini,
RTMPs Push/Pull, formatlarında yapabilmektedir.

Görsel ağırlıklı içerikleriniz varsa ? 4K çözünürlüklü kamera ve encoder cihazı tercih ederek 4K kalitesinde (Ultra High Defination) yayınınızı youtube portalı üzerinde gerçekleştirebilirsiniz.
Encoder cihazlarının ayarlarında h-264, h-265 ve 4K olarak yayının kalitesi ve çözünürlüğü ile ilgili seçim imkanınız vardır.
Kamera cihazınızın çıkış ucu nasıl ise ? HDMI, SDI, AV (CVBS) .. Encoder cihazınızı da bu girişte olandan seçmelisiniz.

YouTube portalı ile canlı yayın teknolojisi uygulama adımları

- Canlı yayını gerçekleştireceğiniz YouTube hesabınıza girin.
- Sonra sağ üst kısmından / Oluştur / Canlı Yayın .. tercihlerine tıklayın.
- Çıkan yeni sayfada soldaki menüde / Canlı Yayın .. seçeneğini tıklayın. ve yeni açılan sayfada gerekli yayın açıklamanızı yaparak en alt sağdaki oluştur komutuna basın.

Buraya tıklanıldığında; YouTube Canlı Yayın Kodlayıcı (encoder) Ayarları sayfası çıkacaktır.
Yine bu bölümde alt kısımda hızlı ve özel seçeneklerde; ‘’özel’’ tercihini seçin. Özel tercihi sizin donanım olarak kodlayıcı (encoder) seçmenizi sağlar.



- Bu arada tarayıcınızdaki başka bir pencerede (veya sekmede) ayrıca encoder cihazınızın ip numarasını girerek encoder web arayüz görüntüsünü açınız. Ve encoderinizi çalıştırarak Main Menu sayfasını açın. (encoderden ana yayın iletim için ayarların yapıldığı sayfa)

Video Encoder cihazınızdan yayın youtube serverlarına ulaştığında; üstteki resim sağ sütundaki yayın bağlantısı aktif olarak gözükecektir.
- Burada çıkan alt menüden ‘Hemen Akış Gerçekleştir’ / Make a new Live Event

- Aynı zamanda yayınınızın temel bilgileri olan isim, açıklama, etiketler gibi bölümlerini düzenleyin.


Bu durumda encoderinizin RTMPs ayarlarını da; youtube ta verilen link verilerine bakarak yapmanız gerekmektedir.

Bu işlemin yanında stream yapacağınız video çözünürlüğünü belirlemeniz gerekmektedir.

Yayını youtube serverlarına internet üzerinden göndermek için çözünürlüğü 720p olarak belirleyecekseniz minimum 3 megabitlik bir internet upload hızına ihtiyacınız vardır.

- Yayın yapılacak youtube linki web tarayıcı adres çubuğunda https://www.youtube.com/live_dashboard olarak görülmelidir.

1080p kalitesinde bir canlı yayın için youtube size 3 Mbps. İle 6 Mbps. Arasında bir yükleme bant genişliği toleransı vermektedir.

You Tube Encoder ayarları bölümünde bazı encoder çeşidi için ayar verir. Siz bu enkoder de Other Encoders (diğer kodlayıcılar) seçeneğini onaylıyacaksınız.
YouTube sayfamızda; bizimle ilgili 3 değer görülür.

‘Stream Name’, ‘Primary Server URL’ ve ‘Backup Server URL’.

Encoder cihazımızda kullanmak için buradaki 2 bilgi yeterlidir..; ‘Stream Name’ ve ‘Primary Server URL’

(örnek olarak)

Stream name: teknolojik-48c97kqr8p-5um8

Primary Server URL: a.rtmp.youtube.com/live2

YouTube canlı yayın sayfanızdan aldığınız verileri encoderinizin MAİN STREAM menüsünde RTMP Publish URL satırına gireceksiniz.

 
encoder cihazı main stream web arayüzü

Burada dikkat edilecek nokta; youtube tarafından verilen ‘primary server url’ adresindeki slash ( / ) işaretinden sonraki ‘’ live2’’ ibaresini.. encoderde RTMP app name satırına yazmaktır.

Çözünürlüğünüzü de belirledikten sonra, encoder cihaz veb arayüz Main Stream menüsünün alt kısmında yer alan, logo, altyazı gibi grafikleri video üzerine ekleyip ve ekranda görüleceği yönleri ve boyutları belirleyip canlı yayınınızı başlatabilirsiniz.

Encoder menüsündeki Apply tuşuna basarak yapılan bu ayarı aktif hale getirin. Daha sonrada Encoderin System ana menüsünden Reboot seçeneğine tıklayarak yapılan bu ayarları cihazın hafızasına alarak cihazı yeniden başlatmış olun.

Bu esnada encoderinizin network kablosu yanındaki ışıklar sönecek ve cihaz 1 dk. İçinde yeniden başladığında yanmaya başlayacaktır.

- Yeniden internet tarayıcınızdaki YouTube sayfanıza giderek sayfanın üst kısmında bulunan Control Room butonuna tıklayarak yapmakta olan yayının durumunu görebilirsiniz.




Yayınınızın durumunu gördükten sonra, son olarak sondaki (You’re Live) butonuna tıklayarak yayınınızı youtube portalında izlemeye açmış olursunuz.


youtube canlı yayın iletim

not; canlı yayın uygulamasında Blankom h-265 encoder cihaz kullanılmıştır.

Bu uygulamadaki her yapılan canlı yayın içeriği aynı zamanda you tube serverlarında barındırılarak video içerik olarak tutulmaktadır. Bundan dolayı, her yaptığınız canlı yayın, yine youtube üzerinde kurduğunuz video portalınız için istenildiği an seyredilebilen bir video arşivi olarak kullanılır.

dip not; son gelen habere göre YouTube şirketi encoder ile canlı yayın yapma işinde RTMPs formatı kullanıma geçmiş. Bu yüzden encoder alır iken RTMPs formatının da olmasına dikkat etmelisiniz.