Dil, düşünce, beyin, zihin ilişkisi.

Bilim ve teknolojideki yeni gelişmeler, konuyla direk ilgili olmayan diğer alanlardaki ilerlemeleri de hızla tetikleyerek bu konularda da üstel olarak artış gösteren bir duruma geldi.
Örneğin.. savunma, havacılık ve güvenlik teknolojisinde yüksek çözünürlüklü görüntüler elde etmek için üretilen mikroişlemci ve mercekler .. 4K / 8K ve 3 boyutlu görüntüleme teknikleri elektron mikroskop ve fEMR görüntülemelerinde kullanıldı.

Son olarak Cryo-elektron mikroskobu olarak bilinen.. oyunun kurallarını değiştiren bir yöntem, görüntülemede şimdiye kadarki en keskin resimlerini üretti ve ilk kez bir proteindeki tek tek atomları ayırt etti.
Tıp biliminin beyin ve genetik alanlarındaki uygulama ve araştırmalarında da devrimsel nitelikte değişimlere yol açtı.

Son 7 yıl içinde, yeni geliştirilen bilgisayar beyin arayüz ve fMR (fonksiyonel Manyetik Rezonans) teknolojileri ile, beyin / zihin / bilinç / zekâ kavramlarında ve uygulamalarında büyük değişiklikler oldu.

İnsan zihin düşünce bilinç oluşumunu araştırma yönteminde, beynimizdeki yaklaşık 86 
milyar olan organik nöron teorisinden ..
bu nöronların ''bir katrilyon'' gibi bağlantı kapasitesini içeren bir enformasyon sistemi olan
zihin enformasyon ağı ''connectome'' teorisine geçildi.

Böylelikle ..biyolojik organizma yapılı insan beyninin yarattığı zihin / zekâ ile nöronlar arası etkileşim ağ haritası olan zihnin bilgisayar arayüzü..  ''nörozihin'' terminolojisiyle bu yeni sistemin ana ekseni olarak tanımlandı.

connectom
 
Buna paralel bir gelişme de DNAdan RNA, RNAdan da protein zinciri elde edilmesinin ters yönde de işleyebildiği keşfedildi.

- İnsan Bilinci, dalga boyları hâlindeki veri data/bilgiden ibaret. Bu verilerde kulak, göz, koku, dil .. gibi çok türlü kanallardan beyne ulaşıp, veri (data) haline çevrilip değerlendirilir.
- DNA adlı yapı bilinçli bilgi birikimleri.
- Nöronlar, bünyesindeki DNA’lar “dalga”larla değişik veri tabanları oluşturuyorlar.
- Beynin biyokimyası, yine beynin biyoelektriği tarafından etkilenerek belirleniyor. 

İnsan beyni ve biyolojisindeki protein yapısını değiştirebilen her oluşumun (zihinsel süreç .. düşünce, konuşma dinleme, anlama, hâl his duygu, beslenme durumu v.b.) tersine de işleyerek


DNA yapısını değiştirebildiği ispatlandı.

Ve bu son görülen gerçek; insanı değişmez DNA yapısı (genetik kod) tutsağı olduğu yanılgısından kurtardı !!

İnsandaki Dil Fonksiyonu

Dil üretmek, anlamlı söz dizimi, dilbilgisi kullanarak duygu niyet, fikir ses tını iletebilmek .. dilden ve bu dizilimlerden mana anlam çıkarmak.. aynı zamanda beyin ağımızın matematik algoritmasında da karşılığı olan veriler / datalar, data paketleri oluşturarak zihin haritamız diye adlandırdığımız connectom da değişimler oluşturuyor.

Dil o kadar çok farklı beyin bölgesi ve bağlantısı kullanır ki daha sonra ses, gramer ve anlam bölgeleri tarafından modüle edilen frontal, temporal ve parietal korteksin (beynin bölgeleri) her iki tarafını içerir.
Bir kelimenin anlamını ve sesin kelime ile ilişkisini bulmak birçok farklı beyin bölgesini kullanır.
Yeni bir dil öğrenmek, yeni problemler çözmek .. belirli yeteneklerin öğrenilmesi, bilgi birikimlerine ulaşılması; nöron ağlarının eş zamanlı olarak yeniden düzenlenmesi ve bu değişim ile tetiklenen diğer sistemlerle ilişkili değişiklikler getirir.

Biyolojik beynin aktivitesiyle oluşan insan zihni .. erken dönemde çok entegre yerel ağlara ve modüller arasında daha az bağlantıya sahiptir. Konuşma, dinleme, anlama, okuma ve bu yeni girdilerin belirli tekrarları, birikimlerinin artması sonucu, (yaşın ilerlemesi) modüller arasındaki bağlantı artar.

Bilişsel beceriyi sürdürebilen yaşlılar, (daha fazla bilgi, kelime haznesi ve anlamlı cümleler kurabilmesi gibi birikime sahip olanlar) prefrontal korteks ve diğer birçok bölge ile yeni bağlantılarını arttırmıştır.

Konuşma dilinin anlaşılması, çok hızlı tepki veren sesler, kelimeler ve anlamla ilgili birçok farklı veriler.. Beyin tarafından 200 milisaniye civarı bir hızla karmaşık sürece ayak uydurabilir, dilbilgisini, sesleri ve anlamayı içerir.

  

gelen bilgi > işlenen bilgi > sonuç bilgi. /  Yaşam otomasyonu

üstteki video, beyin çalışma sisteminden örneklenerek yapılan yapay zekâ algoritmasının; değişen giriş değerlerine göre, beyindeki mevcut bilgi(data) değeriyle korelasyonu sonucu, çıkış değerleri oluşturan nöron grubu aktivasyonunu gösteren basit bir tersine mühendislik çalışması.

Beyin plastisitesi (beyin sinir hücreleri olan nöronların ve aralarında bağlantı sağlayan snaps ağları örüntüsü değişimi) olarak da bilinen nöroplastisite, beynin yapısal .. fizyolojik değişikliklere uğrama yeteneği.

Nöroplastisitenin bir zamanlar sadece çocukluk döneminde geçerli olduğu düşünülüyordu, ancak 20. yüzyılın ikinci yarısında yapılan araştırmalar beynin birçok yönünün yetişkinlik döneminde bile değişebildiğini "plastisite yeteneği" olduğunu gösterdi.

İnsanların söz dil kullanımı ve duydukları sesleri anlamlandırmaları, bunların kullanımıyla zihinsel haritasında oluşan değişimden kaynaklanan vücut metabolizma halleri, düşünceleri duyguları hissedişleri sonucunda oluşan tersine dönüşümle de, connectome/ ..beyin hücre enzim yapısı/ ..RNA dizilimi ve sonunda bazılarını aktive edip ve diğerlerini baskılayarak genlerin aktifleşmesi pasifleşmesini ve de.. bu değişimlerin aktive / pasif olma sürelerini de değiştirir. (moleküler kod sisteminin değişimi)

Pek çok insan, kim olduğumuzun ve olacağımızın tek belirleyicisinin ana rahminde oluşan tek bir hücreyle belirlenen DNA yapısıyla şekillenecek olduğuna yanlışlıkla inandı.
Ancak bilim adamları onlarca yıldır bu genetik determinizmin kusurlu bir teori olduğunu anladılar .
'' Epigenetik alanı, biyolojik sistemlerin gelişiminin, işleyişinin, evriminin, hücre içi, çevresel ve enerjik etkiler dahil olmak üzere DNA dizisi dışında çalışan kuvvetlerden nasıl etkilendiğini inceleyen bilimi ifade eder. ''

Anlamlı ve insan toplum kültür inanç için faydalı etkili söz tekrarları .. bilinçli bir zihinsel aktivite, bağışıklık hücrelerinde, genetik özelliğin açığa çıkması veya pasif kalması .. gibi fonksiyonların da değişikliğine neden olabilir.

Budizm, hindu inanışlardaki meditasyonlardaki kelime tekrarları, musevi isevi dinlerin ayinler ve ibadetlerindeki .. İslâm'da zikir denilen belirli kelime ve söz gruplarının tekrar faaliyetlerinin; 
connectom denilen zihin ağları anlık durumuna olan etkileri.. artık laboratuar ortamındaki fonksiyonel Man.Rez (fMR) cihazlarıyla ölçülebilecek aşamaya ulaştı.
 
Dua ve meditasyon faaliyetlerinin, nöronlarla iletişim kuran ve dünyayı nasıl gördüğümüzü etkileyen kimyasal haberciler olan serotonin (ruh hali dengeleyici) ve dopamini (ödül ve zevk sistemi) uyardığı,
''birlikte ateşlenen nöronların birbirine bağlanır'' mekanizması ile beyin haritasında (connectom) değişikliklere etkili olduğu görüldü.
 
Kısaca toparlamaya çalışırsak ?
bilinçli bilgi birikimleri olan DNA'nın .. biyokimya yolu ile beyin ağlarındaki biyoelektrik akışı formatladığı, kodladığı, düzenleyip değiştirdiği gibi..
yapılan olumlu veya olumsuz söz tekrarları, konuşma, anlam düşünce kalıplarıyla da, beyin ağlarındaki değişen biyoelektrik aktivite; biyokimya değişimi kanalıyla
DNA molekülünün ana yapısında değişiklik “olmaksızın ”hücredeki enzim yapısı,
DNAdaki bilgi dizilişini, son aşamada da; genlerin işlevlerini ne zaman ve ne kadar yapacaklarının kontrolünü değiştirebiliyor.

Uzun lâfın kısası !

Siz 'beyniniz'siniz.
Beyniniz sizi her gün farklı bir kişi yapabiliyor !
 
Beyninizin haritası değiştiğinde siz de değişirsiniz.
Beyninizdeki her hücrede tüm insan genomu bulunur !
 
Size özel, benzersiz bir donanım ve yazılıma sahip olan beyninizin ürettiği .. zihnin anlık yapısı denilen connectom haritası değişimi; tersine de işleyerek beynin biyoelektrik yapı, kimyasal yapısı, hücre enzim içeriğini, sonuç olarak biyolojik yapıyı da değiştir.
( olumlu yönde de, olumsuzda, tercih senin ? )
Yüzlerce yıl önce bir bilge (Gandhi) tarafından söylenen alttaki resmin içeriğindeki gerçek ! günümüz teknoloji ve bilimiyle, deneysel olarak görüldükten sonra önemi anlaşılabilmiş.


Bu mekanizmadan esinlenerek bilişim teknolojisinde ''belirli sıklıkta kullanılan tekrarlanan veri paketlerinin, belirli bir tekrar aşamasından sonra .. sistemin ana belleğinden değil de ? ön bellekte yeni konumda tanımlanıp, oradan işlenerek ana sistemin daha verimli, düzenli, organize hızlı çalışması'' işi... uzun yıllardır kullanılıyor.

Beynimizde; duyu organlarımızdan ve bulunduğu ortamdaki her dalgadan direk olarak girişler var.

Beyne veri iletmek için dizayn edilmiş duyu organlarımızdan giren veriler (ses, görüntü, dokunma, tad alma, koku ..) beyinde frekanslara dönüştürülür. Giriş yapan her verinin (data) karşılığı olan bu frekanslar beyin ağımızda kodu çözülerek (decode edilerek) anlam kazanır.

Beyin açısından baktığımızda ? gerçekte olan ! sadece beynin çözdüğü bu frekansın veya frekans paketinin özel bir matematik algoritmayla beyin ağımızdaki karşılığı olan bir haritanın aktif hale gelmesi.

Yoksa beyin içinde herhangi bir ses, görüntü, duyum, tad, koku denilen bir kavram yok ! Beynin algıladığı tek şey frekanslar, insanın bilincini benliğini dünyasını oluşturan da.. bunlar !
Santimetrenin 10 binde 4 ile 10 binde 7 arası dalga boyunda gördük zannettiklerimiz ..
kulağımızla 16 Hz. ile 16 kHz. arasında duyduk zannettiklerimiz .. her biri hayal !

Herşey .. dış ortam da dahil, beyin için de geçerli olacak şekilde ‘’sonsuz sınırsız dalga boylarının (frekansların) birbirleriyle rezonansa gelmesi (aynı karakterli olanların birbirini tanıması) farklı karakterli olanların birbirleriyle girişim yapması, bu girişimlerden yeni dalgaların oluşması, birşeylerin var ! birşeylerin yok ! olduğunun sanılması.
Bu yüzden evrensel kılavuzumuz 'alemlerin aslı hayâldir' demiş.

Alıntı yapılan, yararlanılan kaynaklar.

-  Jon Lieff MD ' The Secret Language of Cells ' kitabı, makaleleri ve blog yazıları.
-  Beyin cerrah Prof. Türker Kılıç MD / Beyin nasıl zihin üretir. konferanslar ve makaleler. 
-  Nature Dergi makale/ Revolutionary microscopy technique sees individual atoms for first time.
-   David Eagleman / Stanford Üniversitesi / nörobilim bölüm / röportaj ve makaleler.
-   Araştırmacı, gazeteci yazar Ahmed Hulusi / ''Yenilen''  kitap.