Savunma Havacılık Fuar izlenimleri

Ekim ayının son haftasında, 12 yıldır yoğun olarak içinde odaklandığım yerel ağ ve internet bulutu üzerinden görüntü iletimi, kodlama, kod çözme ve bununla entegre olan uydu iletişim teknolojisi nedeniyle temasta bulunduğum sektörün son çıkan ürünlerini görmek için.. SAHA EXPO / Savunma, Havacılık fuarındaydım.

876 firma + 24 üniversite ile Türkiye ve Avrupa'nın en büyük sanayi kümesi olan SAHA İstanbul tarafından düzenlenen yüksek teknolojili ürünlerin sergilendiği fuar alanında savunma, havacılık, denizcilik ve uzay sanayinde, stratejik öneme sahip pek çok ürün ilk kez bir araya gelmiş sergileniyordu.



İstanbul Fuar Merkezi'nin devasa büyüklükteki iki salonu ve bazı büyük araçların da giriş bölümündeki dış ortamda sergilendiği fuar; çok zengin ürün çeşitleriyle, sektörle ilgili en üst düzey katılımların olduğu panelleriyle, kurum ve firmaların birbirleriyle protokol yaptığı stand organizasyonlarıyla; uluslararası katılımın yoğun olduğu başarılı, iyi organize edilmiş nitelikli 4 günlük bir platform oldu.

Birlikte çalışarak, üretim ve proje çözümlerinde temasta olduğum bölümlere öncelik verdiğim fuar gözlemimde.. ilk ilgimi çeken dış ülkelere satışların başladığı ve yeni siparişlerin sırada beklediği Tusaş üretimi Atak/2 helikopteri oldu.
Aselsan, Havelsan, Roketsan ..gibi kurumların geliştirdikleri son iletişim, silah, görüntüleme donanım ve yazılım ürünleri ile güncellenen yeni model, zırh giydirilmiş helikopter fuarın en ilgi çeken ürünlerinden biriydi.

Tusaş Atak/2 helikopter

Kale ArGe grubu tarafından 10 yıllık titiz bir çalışma sürecinde % 100 yerli malzeme ile üretilen 3.200 Newton'luk KTJ-3200 turbo jet motor da fuarda sergilendi.
Atmaca ve SOM füzelerinde kullanılan motorların teslimatına başlanmış.
Firmanın yaptığı turbojet motorlar ; şu anda gelişmiş batılı ülkeler dahil yoğun bir talep görmekte.

Kale ArGe turbofan motor

Tusaş'ın motor tasarım ve üretim fabrikası olan TEI ile birlikte Kale Arge Türk motor ürünleri ..şu anda dünya çapında bu sektördeki ilgi odağı oldu.

Çünkü ..! ! !
Bu tür uçak, helikopter, siha, füze motor sektörü; üretici firmaların en az olduğu sektörlerden biri. Herhangi bir dış firma, tedarikçi hammadde v.b. bağlantıya ihtiyaç duymadan kendi başlarına entegre olarak motor üreten firma sayısı dünyada çok az.
Üstelik zaâten az sayıdaki üretici firmaların bazıları da.. devlet politikaları, stratejileri dolayısıyla ? her kesime motor satışı yapamıyor !

Bu yüzden bu yerli iki motor firmamızın son geliştirdikleri ürünler, gelişmiş batı ülkeleri dahil dünyadan ciddi talep görüyorlar.

TEI / Turbofan motor

Silahlı insansız kara araçlarının da sergilendiği Havelsan standında bulunduğum sırada, uzak doğu ve Afrika'dan gelen birkaç askeri heyetinin ürünlerle ilgili görüşmeleri, protokol yapma çalışmaları devam ediyordu.

HAVELSAN, yeni geliştirdiği 30 mm.lik uzaktan komutalı silahlı platformun olduğu KAPGAN Silahlı İnsansız Kara Aracını ilk kez fuarda teşhir etti.
Daha önce yapılan bu konseptin bir önceki modeli BARKAN’dan daha üstün kabiliyetlere sahip.

Aselsan insansız kara harp aracı Kapgan

Aselsanın bu yıl içinde Yalova Sefine Tersanesinde üretilerek deneme ve silahlı atış testlerini yaptığı İDA / insansız deniz aracı da fuarda sergilendi.
İha, Siha, İda gibi insansız hava ve deniz araçlarıyla birlikte, kısaca ''İKA'' adıyla tanımlanan 'yeni nesil silahlı insansız kara aracı' sınıfında da.. Türk Savunma Sanayi teknoloji seviyesi dünya şampiyonlar ligi ! kategorisine yükseldi.
- - -
Tabanca ve tüfek sektörüyle ilgili yaklaşık görebildiğim 8 ..10 firma vardı. Bu firma ürünlerinden en yoğun ilgiyi çekenlerden birisi de.. Sarsılmaz firmasının üstünde makinalı tüfek te taşıyan robotuydu.

Türk şirketlerin ürettiği tabancalar, av ve piyade tüfekleri, ABD’de deyim yerindeyse ‘kapış kapış’ gidiyormuş. ABD’li kullanıcılar, hem kaliteleri hem de biraz daha hesaplı olmaları sebebiyle Türk silahlarına yönelmiş durumda.
Son dönemdeki gelişen durumlar nedeniyle Abd'deki bireysel silahlanmadaki artış, Türk silahlarına yönelik ilgiyi de çok arttırmış.

Türkiye, her yıl onlarca milyon dolarlık silahı ve mühimmatı ABD’ye ihraç ediyor.
Canikli Firması bu konuda rekor kırmış. Diğer silah firmalarının standları da çok zengin çeşitli ürünlerle dolu ve keyifleri motivasyonları üst düzeyde idi.
Silahların demo atışlarının yapıldığı özel kapalı bölümde.. kuyruk vardı.


Sarsılmaz Silah San. Silahlı Robot

Fuarda dikkatimi çeken bir durum da, savunma havacılık ürün çözümlerinde yaptığımız bu atılımın .. yan sanayi dediğimiz; metal işleme, CNC, lâzer kesim, elektronik kart üretimi v.b.. sektörleri de disipline ederek, motivasyon, ihracat, innovasyon, yüksek teknolojilere adaptasyon imkanını sağlamış.
Bu yüzden fuarda çok sayıda daha önce otomativ ve metal işleme sektörlerinde çalışan Bursa, İstanbul, Konya, Kayseri, Ankara gibi bölgelerden firma da.. gördüm.

Baykar'ın dünya savunma sanayiinde herkes tarafından sahadaki başarıları kabul gören Siha'ları ve yeni geliştirdiği ürünler de, fuarın popüler standlarından biriydi.
Standtaki TB2'nin ve Akıncı'nın altında ve kanatlarında, Tübitak ArGe ve Roketsan'ın yeni nesil roketleri yerleştirilmiş, çok sayıdaki yabancı ülke üst düzeydeki savunma kuvvetleri ziyaretçilerinin ilgisini çekiyordu.



Bayraktar Akıncı ve TB-2'ler ve yeni nesil roketleri

Fuar sonunda 57 ülkeden katılım olduğunu bildiren SaHa Expo gn. sekreteri, yabancı katılımcılar arasında bir başbakan, 11 bakan, genelkurmay başkanları ile kuvvet komutanları, bakan yardımcıları ve müsteşar statüsünde yetkililer olduğunu açıkladı.

Bu fuarla birlikte,
yeni nesil savunma havacılık teknolojileri, sektördeki ürün tedariklerini, bu ürünlerdeki donanım yazılım, metal işleme, elektronik, haberleşme yan sanayi ürün ve hizmet kalitelerini, standartlarını, üretim süreçlerini
 disipline ederek, alternatif çözümler sunan güçlü bir ekosistem seviyesine yükseldi.