Aşağıdan Gelen Uzman

Uludağ sosyal tesis ve otel bakımından yurdumuzun en zengin yerlerinden biridir. Ülkemizin kamu kurumlarının çoğunun burada eğitim ve dinlenme tesisleri vardır. Bu tesislerdeki eğitim ve dinlenme etkinlikleri dönemi de; genellikle yılbaşı tatili ve onbeş günlük okul sömestre tatilinde yoğunluk kazanmaktadır.
Böyle zamanlardaki eğitim ve yorucu bir çalışma dönemi sonrası dinlenmeye gelen ülkemizin seçkin bürokrat ve yöneticileri bu tesislerde eğitimlerini yaparlar ve dinlenirler.
Yine böyle dönemlerden birinde; Yılbaşı günü bu tesislerden birinde, büyük bir telaş vardı. Akşama doğru bakanlarımızdan biri ailesi ile birlikte bu tesise gelecek ve Yılbaşı tatilini üç gün boyunca bu tesiste geçirecek diye son dakika gelişmesi şeklinde bir haber aldılar.
 
Fakat ! aksilik bu ya; tipi şeklinde yağan kar ve buzlanmanın olduğu bu günlerde tesisin merkezi uydu yayın tesisatı çalışmaz olmuştu. Tesis yöneticileri paniğe kapıldılar ! Akşama koskoca bir bakan gelecekti ve tesisin televizyon yayın sistemi çalışmıyordu.
Önce yerel olarak çözüm arandı ve tesiste bulunan elektrikçi; merkezi uydu televizyon tesisatı cihazlarına, kablolarına ve elektrik bağlantılarına baktı. Her şey normaldi. Daha sonra antenlerin olduğu platforma çıkıldı..
Antenler yerinden oynamamıştı ?
fakat anten yüzleri karla kaplıydı !
Hemen bir süpürge bulunarak tipi olarak yağan kar dolayısı ile karla kaplı çanak anten yüzeyleri temizlendi. Arıza nın kaynağı.. büyük bir ihtimalle bulunmuş ve giderilmiş olabilirdi ?
Aşağı inilerek odalardan birine girildi. Buna rağmen televizyonlarda hiçbir görüntüden eser yoktu.
Demek ki iş daha da vahimdi ve profosyonel bir yardım almak gerekiyordu.
Hemen telefona sarılındı ve aşağıda bulunan şehirden bu konuda uzman bir mühendislik firmasından telefonla arıza için destek istendi.
 

Yapılan telefon görüşmesinde konu ayrıntılarıyla anlatılarak tv yayıncılık tesisatının cihazlarının durumu, cihaz üzerinde yanan ışıkların renkleri, kablo bağlantıları, çanak anten ortasındaki alıcıların konumları, antenin kardan temizlenmesi olayı, her şey karşılıklı konuşulup onaylandığı halde bu duruma bi türlü çözüm bulunamıyordu.

Sonunda bu problemin amatörce bi şekilde veya telefon desteği ile düzeltilemeyeceği anlaşıldı. Ancak şehirdeki uzman bir kişi gelip bu işi düzeltebilirdi. Fakat bunu ilettiklerinde de cevap şöyle gelmişti.

-- ‘’ Beyefendi Yılbaşı günü , öğleden sonra ve burada da kar var. Bu havada ve bu şartlarda Uludağ’a çıkarak merkezi uydu sistem arızası bulmak, arızayı gidermek için adamın deli olması lazım. Üstelik Yılbaşı günü bir uyducunun iş yoğunluğunun da nasıl olduğunu sizde bilirsiniz ’’

Ancak olay bu devlet kurumu tesisi için çok önemliydi. Bakan beyin böyle bir durumla karşılanması tesis yönetimi için kabul edilemez bir durumdu.

Sonunda ısrarlar, yerel nüfuslu kişi tavsiyeleri ile uzman kişi yılbaşı günü öğleden sonra, yoğun kar yağışının olduğu virajlı, kaygan, rampalı, tehlikeli Uludağ yoluna, önden çekişli ve tank gibi otomobiliyle sorunu gidermek için yola çıktı.

Daha önceki maceralarından deneyimlediği engin tecrübe ve ustalığı ile iki saat süren zorlu bir tırmanma rallisi ile Uludağ oteller bölgesindeki tesise ulaştı.

Hemen merkezi televizyon yayın tesisatının odasına girdi şöyle bi sisteme baktı.. Üç dakika kadar buradaki durumu gördükten sonra antenlerin olduğu platforuma çıkarak durumu çözdü.
Etrafında bekleyen ve heyecanla olayın nereye varacağını merak eden görevli personelden birine dönerek ‘’bana en yakın odadan.. iki bardak sıcak su getirin’’ dedi.

Personelden biri hemen koşarak getirdi iki bardak sıcak suyu. Aşağıdan gelen uzman; bardağın birini Türksat çanak anteninin ön yüzüne, diğerini ikinci çanak antenin ön yüzüne boşalttı.
Böylece antenlerin ön yüzünü kaplayan ve normal gözle farkedilmeyen ince buz tabakasını çözmüş oldu !
Sonra da meraklı, tedirgin, bakışlarla kendisini izleyen tesis personeline ''inin aşağıya televizyonlardan yayınları izleyin'' dedi.

Gece oluşan don olayında antenlerin ön yüzünü kaplayan ince buz tabakası mikrodalga boyutlardaki uydu yayınlarının anten alıcı kafasına yansımasını engellemiş, tesis personeli gökyüzüne bakan çanak antenlerde oluşan karın altındaki ince buz tabakasını görememiş, sadece çıplak gözle görebildikleri karı temizlemekle yetinmişlerdi.

Netekim operasyon başarıyla sona ermiş, iki bardak sıcak su problemi ve ince buzu çözmüş, personelin meslek içi eğitimi de böylelikle tamamlanmıştı.

Son olarak tesiste yola çıkmadan bir bardak çay içip sigarasından derin dumanlar çeken aşağıdan gelen uzman; personele geçmiş olsun dedikten sonra iniş yolunda zig zaglar çizerek inerken, eğitim ve dinlenme tesisine gelmekte olan bakanımız eskortlarıyla birlikte dağa çıkmaktaydı.