Uydu Televizyon Kanal DVB / IP Dönüşümü ve Transcoding Uygulaması

Son dönemlerde televizyon yayıncılık kuruluşlarının iletim ortamlarından bir alternatifi de;
bölge - uydu izdüşümü gibi sınırlamaları aşan bir yöntem olan uydu televizyon kanallarının IP formatı ile izleyiciye ulaştırılması yöntemi oldu.

Bu projedeki uygulama örneğinde olduğu gibi; Türksat Uydusu'ndan alınan 128 adet Anadolu TV kanalı; Hollanda data centerında uydudan alınarak önce IP formatına ( DVB - IP dönüşüm ),
daha sonra da internet bulutu üzerinde yayınlanacak şekilde O.T.T platform şartlarına ( transcoding / scaling işlemi ) dönüştürüldü.


IP TV Portalı merkezi ve internet dağıtım şeması
 
Türksat Uydusu'nda çeşitli transponderlere (uydu tv kanal yayın paketi) dağılmış olan bu kanallar, herbiri 8 transponder girişi olan Gateway cihazları ( DVB giriş - IP çıkış ) ile önce IP formatlı yayın haline getirildi.

Her bir kanala bir IP numarası verilmesi yöntemi olan
S.P.T.S. yöntemi ile (single program transport stream) toplam yayın havuzundan 128 TV kanal çıkışı alındı.

Bu cihazların temel görevi, herhangi bir televizyon yayın uydusundan gelen uydu frekanslı / DVB-S/S2 / yayınları işleyerek anlık olarak udp, rtp ip kılıflı data haline getirmektir.


Uydu giriş - IP çıkış gateway cihazı bağlantıları



Canlı televizyon akışının ( streaming ) elde edildiği bu işaret tv kanalının yayın kalitesine göre ortalama 3 ile 15 Mbps. bant genişliğinde olduğu için; internet bulutu üzerinden iletim çok ağır bir data akış yükü getireceğinden ?
kanallar transcoding server vasıtası ile ( bant genişliği ve ekran boyut çerçevesi uygunluk sunucusu ) internet üzerinden iletilecek formasyona getirildi.

Transcoding sunucu web ara yüzü


Yurt dışı data center internet ana omurgası üzerindeki geniş bant data çıkış hattı vasıtası ile OTT (over the top tv) platformu haline gelen bu kanallar; Avrupa - Asya - Ortadoğu bölgesel dağıtım noktaları serverları vasıtası ile büyük bir coğrafyada IP Giriş - HDMI televizyon çıkış settopboxları ile izlenebilir hale getirilmiş oldu.

SetTopBox / set üstü kutu arka paneli

Pop IP olarak adlandırılan internet bulutu üzerinden server ile alınabilecek formata getirilen bu kanallar, çeşitli ülkelerde faaliyet gösteren OTT / IP TV portallarında kullanılabilir hale geldi.

data center hücre montajı



Bu konuyla ilgili diğer yazıları O.T.T. Portalı etiketinden okuyabilirsiniz.