Video IP Encoder Seçme ve uygulama kriterleri nelerdir ?

Video IP Encoder kavramı Türkçe'mize IP Kodlayıcı olarak çevrilmiştir. Bu tür yeni teknolojik ürünler genellikle uluslararası literatürde IP Encoder olarak kullanıldığı için biz de makalede cihaz ismini IP Encoder olarak kullanacağız.

IP Encoder ürününü seçerken nelere dikkat etmeliyiz ?

Encoder seçiminde yer alan birkaç önemli faktör var ve bunların önemi kullanım durumuna göre değişebilir.
Bir video encoder seçerken öncelikli olarak bakmamız gereken kriterler önem sırasına göre şöyledir..

Kullanım Amacı

Encoder seçimi yaparken kendinize sormanız gereken ilk soru ? Yapacağımız IP üzerinden video ve ses iletiminin ana amacı ve hedefinin ne olduğunu cevaplamak.
İlgili kişi veya satıcıya yapacağınız işi net olarak anlatmanız, ileride de iş modelinizle ilgili düşünebildiğiniz gelişmelerle ilgili satıcıya açık olarak bildirmeniz gerekir.
Örnek olarak, yerel ağ veya internet üzerinden yayın yapmak, profosyonel bir kameradan veya hdmı çıkışlı bir cihazdan giriş yapmak, uydu internet, fiber veya adsl modem üzerinden .. v.b. gibi bilgileri aktarmak encoder seçiminiz için önemlidir.

Ortam, Mekân, iletim Faktörü

Bir encoderin seçiminde ses ve görüntüden oluşan yayını göndereceğiniz cihazın kurulu olduğu ortam şartları önemli bir noktadır.
Örneğin yerel ağda yayın yapılacaksa cihazın udp noktadan noktaya yayın yapabilme fonksiyonu, çoklu kullanıcıya yayın yapılacaksa ? networkünüzün multicast özellikli olması gerektiği kabul edilerek multicast yayın özelliği .. gibi mekan, iletim faktörleri ön plana çıkmaktadır.
İnternet üzerinden gönderimlerde de encoderin konulduğu noktadaki internet upload (yükleme) kapasitesi göz önüne alınmalıdır.

Kodekler

Kullandığınız cihazın, kullanmak istediğiniz video kodekini, çoğu durumda HEVC veya H.264'ü destekleyebilmesi önemlidir. Yeni tip encoder ürünleri bu kodeklerin çoğunu destekler.
Sürekli kullanılacak ve internet üzerinden iletilecek bir stream (ip yayın akışı) için, HEVC (h-265) kodekli cihaz seçmeniz işletme giderinizin minimuma inmesi için önemlidir.
HEVC kodekli encoder aynı yayın kalitesindeki bir içeriği, h-264 kodekli bir cihaza göre % 40 daha az bir stream (akış) band genişliği ile karşı tarafa iletir.

Taşıma Protokolü

Akış uygulamanız için en uygun video aktarım protokollerini destekleyen bir kodlayıcı seçilmeli. Örneğin şifrelenmiş bir canlı yayın televizyon akışını düşük gecikmeyle iletmek için SRT adıyla yeni bir teknolojik desteğe sahip bir kodlayıcı düşünebilirsiniz.
Yüksek çözünürlüklü canlı yayın iletimi için udp protokölü olan encoder seçmelisiniz.

Yaygın olarak kullanılmaya başlayan Aselsan Termal Kamera gibi ürünlerden görüntü aktarmak için ? 3G band genişlikli video encoder kullanmalı,
Bir uydu işletmecisinin (Türksat, Digiturk, Kablonet v.b.) merkezine 7/24 yayın yapacaksanız ?
uydu işletmecinizin sizin encoderinize müdahale edecek ve belirli kıstasları sağlayacak özellikli encoder almalısınız.

Gecikme

Bazı iş modellerinde gecikmeyi düşük tutmak önemlidir. Encoder yayını iletirken gecikme ekliyorsa, akış işleminin ilerleyen saatlerinde bu gecikmeyi "yakalamanın" bir yolu olmayacaktır.
Bu nedenle, toplam gecikmeyi en aza indirmek için düşük gecikmeli profosyonel bir video kodlayıcı seçmek çok önemlidir.

Savunma, havacılık, askeri gözlem gibi latency dediğimiz yayının gecikme süresinin çok kritik olduğu teknolojilerde
çok düşük gecikme (latency) özellikli profosyonel özellikleri olan encoder seçmeniz gereklidir.

Birlikte çalışabilirlik

Video kodlayıcı, internet ortamı, switch sistemi, karşı taraf alıcısı (decoder), medya yazılım sunucu sistemi .. gibi bileşenler; komple bir sistemin parçalarıdır. Diğer parçalara uyum sağlamalıdır.
Örneğin lokal networkte anlık olarak çok alıcıya iletilecek (hospitality TV / Hotel ip tv) bir ip tv işinde, switch yapılarınızın akıllı switch olması ve encoderin multicast özellikli olması ..
internet üzerinden CDN merkezine aktaracağınız encoder cihazınızda rtmp push - pull özelliği olması gibi.
Video encoder cihazınızın, iş modelinizin diğer öğeleriyle uyumlu olduğundan emin olmalısınız.

Kullanım Kolaylığı ve Teknik Destek özellikleri

Encoder cihazını kimin kullanacağı önemlidir. Birçok yayın mühendisi çeşitli kodlayıcılara ve donanımlara aşina olsa da ? şirket ofislerindeki BT yöneticileri veya bir medya topluluk organizasyonundaki çalışanlar, destek alabilecekleri daha kullanıcı dostu bir cihaza ihtiyaç duyabilirler.
Bu konuda sıkıntı yaşamamak için, profosyonel olmayan işlerde basit web arayüzlü yönetici paneli bulunan ekonomik encoder çeşitleri mevcuttur.
Aldığınız encoder cihazının üretici firmasında telefon veya uzaktan erişim ile sizi teknik olarak destekleyecek personel bulunması önemlidir.

Kalite

Gereken video kalitesi IP encoder türünü büyük ölçüde etkiler. SD / HD / 4K UHD gibi ekran çözünürlüğünde yayın akışı gerçekleştirebilen video encoderler vardır.
Profosyonel işlerde rack tipi, fanlı ve yüksek kapasiteli işlemci barındıran cihazlar seçilmelidir.

Güvenlik

Video akışlarını güvenli tutmak fikri mülkiyetin korunmasına yardımcı olur ve videolara yetkisiz erişimi engeller. Ayrıca medya firması ve haber ajansı yayın akışı gibi profosyonel işlerde, web arayüzünden girilerek kademeli yetkilendirmelerle (admin, kullanıcı, kameraman .. ) gibi şifre konularak girilen ve belirli teknik özellikleri değiştirebilme sınırlı yetkileri bulunan admin panelli cihazlar kullanılmalıdır.

IP Encoder / IP Kodlayıcı


Bu kriterler, kurumsal televizyon canlı yayıncılık, medya haber ajanslarında haber aktarım deneyimi ve konuyla ilgili kurumlar, meslek kuruluşlarının seminer, uygulama etkinliklerinden derlenerek düzenlenmiştir.