window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-7CK834QGN6'); Teknolojik Medya: Dijital oligarkların sanal alanlarında kısa paslaşmalar !

Dijital oligarkların sanal alanlarında kısa paslaşmalar !

Tam bilgisayarını kapatıp iş yerini terketmek istersin .. Microsoft işletim sistemin veya kurumsal ofis yazılımın; ''dur gitme, yeni güncellemeler yapacam, bilgisayarını kapama, beni bekle'' der !
Bazen de bilgisayarını açarken seni dürter, işletim sistemini Windows 11 yapayım mı ? diye zorlar.

Chrome tarayıcın ve Google arama motorun PC veya Laptopundaki internet bağlantında nereye girsen, hangi sayfaya baksan bilgisayar ön belleğine bi sürü veriler, çerez denen çöpler, izler, oturum açma dosyaları yükler (cache, cokies).



Bu çöplerden bilgisayarına etiketler, kimlik ve konum bilginle ilgili uygulamalar yapıştırarak, seni .. inernete bağlandığın bölge, bağlantı saatleri ve ilgi alanlarına göre kategorize ederek altyapısında bulunan algoritmaları vasıtasıyla fişler.

Bu arada işletim sistemin Windows; ''para ver de kendine bi antivirüs programı al'' diye durumdan vazife çıkartıp sana fırça atar.
Chromun, googıl'ın seni fişleyip kategorize etmek için yaptığı yamuklara tepki gösterir, Yandex, Firefox yüklersin .. bu sefer de esas patron Microsoft araya girer.

Nööriyo laayyn burda ? der. Bak işletim sistemin - ofis programın microsoft zaten. Bırak bu ayakları da.. gel bizim internet explorır'ı edge'yi falan kullan ! der.

Bi taraftan da Java, Adobe, Dropbox .. v.b. gibi bilumum San Fransiskolu, Californialı teknoloji çakalları senin işlerine maydanoz olup çeşitli önerilerle akıl verir, baazen de hiç haber vermeden bi yığın güncelleme, ek, yama yüklerler.

Linkedin'in, Adobenin kurumsal sitelerindeki milyonlarca kullanıcısının hesap bilgileri heklenir, bu portallardaki şifrelerin, üye olurken kaydettiğin özel bilgilerin çalınır satılır,
kimse de çıkıp böyle hırsızlıkların, magandalıkların muhabbetini bile etmez.

Neden ??
çünkü bu platformlardaki % 99 kullanıcı bedavadan bu nimetlere kavuştuklarını sandıkları için bu gibi hırsızlıklarda hesap sorma haklarını kendilerinde sümme haaşââ görmezler.

İnternete bağlı telefonuna senin iznin olmadan müdahaleler olur. İnterneti telefonundan izole edersin ?
bu sefer de.. küresel istihbaratların taşeronluğunu da yapan telekomünikasyon işletmecileri ve smart telefon cihazı üreticilerinin açtığı kapılardan özel gizli yazılımlar aplikasyonlar, trojanlar, virüsler, truvalar elini kolunu sallayarak girip bulaşır mobil telefonuna yerleşir.

Telefonunla görüşme yapmıyorken bile mikrofondan ortam dinlemesi yapan aplikasyonlar otomatik devreye girer.



Sosyal medya portallarının zaten esas amacı da budur ! !

Dinini, imanını, gelmişini, geçmişini, ebenin amcasının kimliğini öğrenip kaydetmek ister.

Yüz tanıma programlarından tut, arkadaşının memleketteki eniştesini bile seninle irtibatlandırarak çevreni, muhabbetini, şecereni genişletir.
Senin bu mecralarda daha fazla oyalanmanı, daha çok iz ve veri bırakmanı, daha çok reklama maruz kalarak işini gücünü bırakıp sosyal medyanın bizlere bahşettiği pembe renkli sanal dünyaların nurlu ufuklarında huzur ve huşuu içinde yerleşmeni teşvik eder.

Sana bedavadan lütuf ettiği bu harika cezbedici sanal evren içindeki arazinin bedelini; pasifik-atlantik dijitâl çetelerinin istihbarat aygıtlarından, data center denilen ana merkezlerine kadar olan geniş bir pazarda servis eder.

Cebinde cüzdanında iskambil kağıtları gibi deste olarak taşıdığın banka kredi kartlarının asli görevi de; senin nerede, ne zaman, kaç paralık, ne cinste harcama ve ödeme yaptığının kayıtlarını tutmak ve konum bilginle birlikte gereken yerlerle küresel network üzerinden paylaşmaktır.

Bu yüzden de, sana giren ve çıkan parayı, yani kaç paralık adam ? olduğunu senden iyi bilerek, seni özgür, müreffeh, kutsal, global, liberal, kapitalist ekonominin pazarlarına sunmaktan şeref duyarlar.



smart tv ve smart telefon cihazlarında güvenlik açıkları

İnternet bağlantılı ünlü markalı Smart televizyon cihazları; stand by durumunda zannettiğin televizyonunun kamerasını aynı anda nsa-cia serverına yönlendiren yazılımların deşifresi belgeleriyle birlikte wikileaks sayfalarında aynı kanalizasyon borusunun cadde ortasında patlayıp.. lağımdaki pisliklerin ortalığa yayıldığı gibi yayılır !

Ama senin memleketinin bu konuyla ilgili resmi kurumları, uzmanlık kuruluşları, meslek örgütleri, odaları, esas uğraşmaları gerekli olan ilgili konulara değil de ota-boka karışan dernekleri ses bile çıkaramazlar,
boyunduruğa vurulmuş bir davar gibi seyrederler .. ya da ''dilsiz şeytan gibi'' susarlar.

wikileaks bugüne kadar sızdırılan en geniş cia belgeleri olarak nitelendirdiği yayınlara Vault-7 / Kasa Dairesi 7 kod ismini verdi.
Kasa Dairesi 7 belgelerinin ''Year Zero'' isimli ilk bölümünde yayınlanan sayfaların sayısı, abd'li eski istihbaratçı Edward Snowden'ın Ulusal Güvenlik Kurumu (nsa) hakkında sızdırdığı belgelerden üç yıl içerisinde yayınlanan sayfaların sayısını geçiyor.

Bu bölüm, Virginia eyaletindeki Langley kentinde yer alan cia siber istihbarat merkezinde bulunan yüksek güvenlikli bir ağdan gelen 8.761 belge ve dosya içeriyor. Eee; tamam anladık, telefonundan, telekomünikasyon şebekelerinden sosyal medyalarından .. küresel donanım, yazılım şirketlerinden, master-visa zebanilerine kadar bu geniş yelpazedeki siber savaş ketenperelerine karşı ne yapacaaz, nasıl başa çıkacaaz ?

Dünyanın en popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp üzerinden telefonlara casus bir yazılım yüklendiği ortaya çıktı.
Şirket, 1.5 milyar kullanıcısına dün yayınlanan güncellemeyi yükleme çağrısı yaptı. Yazılımı bir İsrail firmasının yüklediği belirtiliyor. Bilgisayar korsanlarının, dünyanın en popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp, üzerinden milyonlarca telefona casus yazılım yerleştirdiği ortaya çıktı.
WhatsApp, 1.5 milyar kullanıcısına son yayımlanan güncellemeyi mutlaka yükleme çağrısı yaptı.

HÜKÜMETLERLE ÇALIŞAN BİR ŞİRKETİN İŞİ
Şirketten yapılan açıklamada, saldırının arkasında ‘gelişmiş bir siber aktörün’ bulunduğu belirtildi. Buna göre yazılım, sızdığı telefonlar üzerinde casusluk yaptı.
Açıklamada, “Saldırı, cep telefonlarının işletim sistemlerini ele geçiren casus yazılımlar hazırlamak için hükümetlerle çalışan özel bir şirketin tüm izlerini taşıyor” denildi.

‘İSRAİLLİ ŞİRKET İZLEDİ’
İngiliz gazetesi Financial Times ise siber saldırıyı İsrailli güvenlik firması olan NSO Grup’un düzenlediğini öne sürdü. Haberde, 12 Mayıs günü (pazar), İngilteredeki bir avukatın telefonuna saldırı düzenlendiği de belirtildi.
Buna göre telefonuna sızılan avukatın müvekkilleri arasında NSO’ya dava açan bir grup Meksikalı gazeteci, İngiliz hükümetine muhalif isimler ve bir Suudi muhalif bulunuyor.

TELEFONLARA NASIL SIZDI?
Financial Times’daki haberde, siber saldırının WhatsApp’ın sesli arama özelliği üzerinden yapıldığı belirtiliyor. Buna göre casus yazılım, hedef alınan kişinin telefonu çaldırarak yüklendi.
Aranılan kişi yanıt vermemiş olsa bile, yazılım telefona yerleştirildi.

Dahası, arama kaydı sonrasında hedef kişinin arama listesinden silindi.
Böylece, telefonuna casus yazılım yüklenen kişinin bundan haberi olmadı. Ancak kimlerin hedef alındığı tam olarak bilinmiyor. WhatsApp, bu listeyi tespit etmenin zaman alacağını açıkladı.

Facebook’un sahibi olduğu WhatsApp, bu durumu ABD Adalet Bakanlığı dahil, ilgili kurumlarla paylaştığını da duyurdu.

NSO GRUP NEDİR?
Financial Times’a göre yazılımın arkasında bulunan NSO Grup, geçmişte “siber silah tüccarı” olarak anılmış bir şirket.
Şirketin geliştirdiği Pegasus isimli yazılım bir telefona sızdığında, mesajları, e-postaları, telefon rehberini, GPS lokasyonunu, internette gezinme geçmişini ve kamera kayıtlarını kopyalayabiliyor.

alıntı/ 14 Mayıs 2017 / Telekomünikasyon site haberleri.


Sanal alanlarda kısa paslaşmalar için okuyucuya faydalı olacak bazı basit önlem ve ayarlar.
- Eğer çoğu insanlar gibi hesap ayarlarınızda Konum Geçmişinizi kapattığınızda Google’un konumunuzu izlemeyi bıraktığını düşündüyseniz, hata yaptınız

Android veya iPhone telefonu olan ve cihazlarında Google Haritalar’ı kullananlar için;

‘’Gittiğiniz yerler artık kaydedilmez.Google hesabınızın Konum Geçmişini kapattığınızda o, artık bu Google hesabınızla bağlantılı bütün cihazlar için kapalı olur’’ diyor

- Konum izlemesini gerçekten kapatmak için Google, hesabınızın derinliklerinde gömülü Web Uygulama aktivitesi adlı bir ayar bölümüne gitmeniz gerektiğini söylüyor.

Bu ayar sadece konum için değil, fakat ayrıca IP adresiniz ve daha fazlası için varsayılan olarak enformasyonunuzu paylaşmaya ayarlıdır.Bu ayarı bulmak hiç de kolay değildir.

- iOS’unuz veya masaüstünüzdeki bir tarayıcıdan veya Android ayarlar menüsünden Google hesabınıza giriş yapın.

Tarayıcıda sağ üstteki açılır listeden Google Hesabı’nı bularak giriş yapın ve Kişisel Bilgiler .. Gizlilik’e gidin.
Etkinliğim’e Git’i seçin, sonra sol taraftaki seçeneklerden Etkinlik Kontrolleri’ne tıklayın.
Buraya girdiğinizde kapatabileceğiniz Web ve Uygulama Etkinliği’ni bulacaksınız.

- Android telefonunuzda Google Ayarları’dan Google Hesabı’na gidin ve sonra Veri .. Kişiselleştirme’yi tıklayın. Burada Web ve Uygulama Etkinliği’ni bulacaksınız.

- Google daha da fazlası olarak Web ve Uygulama Etkinliği’nin konumla alakalı bir şey olduğu gerçeğini de gizliyor.
Aslında Konum Geçmişi seçeneğinin hemen sağ üstündeki ayarlar ilk bakışta bu iki şeyin oldukça bağımsız olduğunu öneriyor.

Ve Google’un ‘’Etkinliğinizi Google web sitelerinde ve uygulamalarında size daha hızlı arama, daha iyi tavsiyeler ve Haritalar, Arama ve diğer Google Hizmetleri’nde daha fazla kişiselleştirilmiş deneyimler sunmak için kaydeder’’ şeklinde sıradan Web ve Uygulama Etkinliği tanımı…

Buradan Daha fazlasını Öğrenin’i tıklamalı ve sonra sayfayı Web.. Uygulama Etkinlikleri Olarak Kaydedilenler’e kaydırmalısınız.
Sonra Google konumunuz hakkında bir şey söylemeden önce tekrar aramalarınız ve daha fazlası’nı tıklayın.
İzlenmeyi durdurmak için mavi Web ve Uygulama Etkinliği kaydırıcısını kapatın.

Bundan sonra Google size bir uyarı mesajı verecektir: ‘’Web ve Uygulama Etkinliği’ni duraklatmak Google hizmetlerinde daha fazla kişisel deneyimi sınırlayabilir veya işlevsiz hale getirebilir.

Mesela ilgilendiğiniz yerler hakkında ilgili daha fazla arama sonucu veya tavsiyeleri görmeniz kesilebilir.
Bu ayar duraklatılsa bile Google en son aramalardaki bilgileri aktif arama oturumunun kalitesini geliştirmek için geçici olarak kullanabilir.’’
-----------
Facebook dışındaki hareketlerin izlenme ve kaydını önlemek.
( bu bölüm feysbukun orjinal ayarlarında açık bırakıldığı için .. feysbuk uygulaması, sizin telefon üzerinden banka uygulamaları dahil..
yaptığınız her internet etkinliğini izleme, görme, kaydetme seçeneğine ayarlıdır )

- Telefonunuzda Feysbuk uygulama aplikasyonunu açın.
- Alt veya üst köşedeki (3 yatay çizgili) ana menüye basın.
- Çıkan menülerde 'Ayarlar ve Gizlik'' tıkla.
- Yine burda gözüken 'Ayarlar' kısmına bas.
- Çıkan yeni bölümde alt kısımlara doğru giderek Feysbuk dışı hareketler üzerine tıkla.
- Çıkan yeni sayfada, önce şu ana kadar kaydedilenleri sil.
-Sonra; geri gelerek ''Feysbuk dışındaki hareketleri yönet'' satırını tıkla.
- önüne gelen '' Yönet '' komutuna bas.
- Diğer seçenekler bölümünde, ''Gelecekteki Hareketleri Yönet'' tercihini ''kapalı'' hale getir.

Hayalet gezgin olmak Üst seviye bir hacker dahi olsanız arkanızda izler bırakmanız mümkün. Takip konusu bir yana gerçek anlamda anonim olarak gezinmek için aşağıdaki zorlu adımları takip edebilirsiniz: Anonim olarak gezmek için başka hiçbir işinizde kullanmayacağınız yeni bir bilgisayar edinin. (Telefon ve tablet gibi araçları gizlilik gerektiren gezinmelerde asla kullanmayın.) Kimlik bilgilerinizi asla kullanmayın. Farklı yerlerde kullanmak üzere uyduracağınız birkaç farklı kimlik bilgisini dijital olarak bilgisayarınıza not alın. İnternete bağlanmadan bilgisayarınızın MAC adresini değiştirin. Ücretsiz virüs tarayıcılarını, donanım geliştiricilerini ve varsa program yamalarını kullanmayı bırakın. Güncelleştirmeleri, konum servislerini ve otomatik saat dilimi bulma desteği gibi web iletişimli özellikleri kapatın ya da bloklayın. TOR tarayıcısını indirin. (Ödeme işlemleriniz de dahil olmak üzere tüm gezinme işlemlerinizi bu tarayıcı üzerinden gerçekleştirin.) Bitcoin benzeri bir blok zinciri hesabı oluşturun. (Popüler bir birim olması ödeme yapacağınız yerlerde kabul edilme şansını arttırır.) Sanal özel ağ sağlayan bir VPN servisi bulun ve ödemenizi Bitcoin benzeri bir blok zinciri hesabıyla gerçekleştirin. (VPN’e giriş de dahil olmak üzere gezinme işlemlerini TOR’dan yapın.) Sanal telefon numarası veren bir VoIP servisi bulun ve ödemenizi Bitcoin benzeri bir blok zinciri hesabıyla gerçekleştirin. Telefon numarasını zorunlu kılan servislere bu numarayı verin. (VoIP’e giriş de dahil olmak üzere arama işlemlerini TOR’dan yapın.) Kafe, havalimanı vb. yerlerden -internetin belirli bir şirket üzerinden satın alınarak kullanıcıya sunulduğu kamuya açık WiFi noktalarından- internete giriş yapın. Ücretsiz servis sunan e-posta hesaplarını kullanmayı bırakın. Fiziksel-sanal kredi ve banka kartlarınızı web alışverişlerinde kullanmayı bırakın.

Read more at: https://www.dijitalx.com/2018/10/08/facebook-ve-google-gibi-teknoloji-devlerinin-takibinden-kurtulmanin-yollari/