internet gezegeninin Che Guevara'sı / Aaron Swartz / Belgesel Film

Haksız adaletsiz kurallar kanunlar koyulup uygulanırken, dilsiz şeytan gibi susarak veya koyunlar gibi davranarak boyun mu eğelim ?
Değiştirmek için mücadele ederken, değişene kadar itaat mi edelim ?
Yoksa . . bu kuralları yok sayıp ihlâl mi edelim ?

Yüzyıllar boyunca insanların, toplumunun oluşturduğu bilgiyi; kullanma ve serbest olarak paylaşma özgürlüğünü savunan, internet üzerinde serbest bilgi edinme ve paylaşma sansürünün kaldırılmasına yönelik eylemleriyle tanınan Aaron Swartz.



 

Amerika’daki mahkeme sonuçları elektronik hâle getirilmiş ve normalde insanların ücretsiz olarak ulaşabilmesi gereken halka açık dökümanlar, kapitalizmin anayurdu A.B.D. de sayfası 8 sent olarak ücretlendirilip halka satılıyordu.

Aaron, 2009 yılında PACER adı verilen bu sistemdeki bir açıktan faydalanarak milyonlarca sayfalık dokümanı indirip halkın kullanımına açtı.
2011'de JSTOR adlı parayla bilimsel makale ve döküman satışı yapan internet portalı ile 4 milyona yakın makaleyi bilgisayarına indirip halkın kullanımına açık hale getirdi.

Bu düşüncesini ve savunduğu toplumsal - insancıl gerçeği eylem haline getiren Swartz bilgi korsanlığı ve yasadışı dosya indirme gibi 'sanal sahte' suçlardan hakkında 13 adet davaya maruz kaldı.
A.B.D. mahkemelerinde 1 milyon dolar para ve 35 yıl hapis cezasına çarptırılıcağı kesinleşince de; sistemin yargısına teslim olmadı ve NewYork'taki evinde 11 Ocak 2013'te kendini asarak 26 yaşında yaşamına son verdi.

Mesleği ve yetenekleri sayesinde milyoner olarak diğer benzeri insanlara göre para ve güç içerisinde yaşama imkânı olduğu halde . . Che Guevara benzeri diğer insanların hak ve özgürlüklerini savunma ideali ve eylemleri uğruna genç yaşında ölümü tadan Aaron Swartz'ın kısa hayat hikayesinin anlatıldığı filmde; 26 yıllık zaman dilimindeki fikirleri, dehası, eylemleri ve hayata bakış açısı gözler önüne seriliyor.

ABD'deki sahte özgürlük ve çakma adalet ! sistemini biraz da olsa anlatabilen bir belgesel ve biyografi.
the internet's own boy / the story of Aaron Swartz / Videoda Türkçe altyazı vardır.