Yüzyılımızda Yalnız Yolculuğum / R.Garaudy / Kitap

-‘’Defineciler aradıkları hazineyi buluncaya kadar önce yatay olarak yüzeyde dolaşırlar. Ellerindeki cihaz üstünde durdukları yerin altında kıymetli bir maden olduğu sinyalini kendilerine verinceye kadar.

Ondan sonra satıhta dolaşmayı bırakırlar ve kazmaya başlarlar. O ana kadar yatay devam eden arayışları artık dikey hale gelir. Benim hikâyem de böyle.

Her nereye gittimse samimi olarak ontolojik yerimi arıyordum. Ama nereyi kazdımsa altından o çıkmadı.
Şimdi ise bir yere geldim, çok canlı hissediyorum ayağımın altı kaynıyor. O noktanın adı İslam.
Ama arayışım bitmeyecek. Şimdi de onun dikey katlarında kendimi aramayı sürdüreceğim’’

- ''Beni komünist yapan ne ise İslâm yapan da odur''  

Daha önce Batı’nın el üstünde tuttuğu Roger Garaudy .. 1982 yılında İslam’ı hayat nizamı olarak seçince ?
Marksist felsefeyi savunduğu dönemde onu yere göğe sığdıramayan Batı basını bir anda onu görmez hale geldi.

‘Fransa’nın Cezayir işgali ve buradaki soykırıma karşı çıkışı, İslam’ı seçip Filistinlileri savunması ve siyasal siyonizm realitesi içinde İsrail’in vad edilmiş topraklar ve mağdur halk yalanını belgeleri ile deşifre etmesi’ sebebiyle dışlandı.

Son olarak Garaudy, İsrail’in Lübnan’ı işgali ve buradaki Filistin kamplarında yaptığı sivil soykırımlar sonucu Le Monde gazetesindeki bildirisi yüzünden siyonist medya patronları ve yöneticilerinin çok etkin olduğu Amerika ve Avrupa medyaları ve büyük yayınevlerinde kendisine büyük bir sansür uygulandı ve artık ondan tek bir haber, yorum, kelime ile dahi bahsedilmeyip, ‘YOK’ sayıldı.

Bu sansüre dönemin batı ekseninde dönmekte olan uydusu ‘Türk sol’ yayıncıları da katıldı.
Daha önce onun 12 kitabını yayınlayan bizim klasik sol akıl için de
artık Garaudy yok hükmünde.

Ama büyük bir sosyal siyasi eylem, deneyim ve bilgi birikimine sahip olan Garaudy, susacak biri değildi.

Bu sefer İsrail’in nasıl bir devlet ve siyasi siyonizmin ne menem bir şey olduğunu gözler önüne sermek ve insanlığa hakikati haykırmak için baştan başa belgelerle ve kaynaklarla dolu ‘’İlâhî Mesajlar Toprağı Filistin’’ kitabını yazar.
Ayrıca geniş kesimlerin rahatlıkla okuyabileceği ve siyonistlerin ipliğini pazara çıkaran ‘’İsrail, Mitler ve Terör’’ eserini yayımlar.

Bu eserinde, şöyle haykırır:
“Siz İsrail devletinin yetkilileri, hep Hitler’i kötülüyor, 6 milyon gibi şişirilmiş bir rakam ortaya atıyor ve sürekli soykırımdan bahsediyorsunuz! Soykırımlara uğratılan Kızılderilileri, mayaları, çingeneleri, sizin beş katınıza varan sayıda öldürülen Slavları ve daha başkalarını yok sayıyorsunuz.

Romanlarınız, filmleriniz, hikâyeleriniz, kitaplarınız, dizileriniz ve müzelerinizde sizden başka soykırıma uğrayan başka hiçbir millet yokmuş gibi dünya insanlığının beynini yıkıyorsunuz. Sürekli kendinizi acındırıyorsunuz.
Tazminatlar alıyorsunuz. Fakat elli yılı aşkın süredir Hitler’in yaptığının çok daha beterini, sizler Filistinlilere yapıyorsunuz!

Bu zulmü bırakın! Filistin’de yapmakta olduğunuz işgallere ve katliamlara son verin! ”

Fransız burjivazisi ve devlet mekanizmasındaki Siyonist baskı ile.. ‘israil Mitler ve Terör’ adlı kitabı yüzünden ceza alır.
13 Haziran 2012’de Paris’te vefat eder.

Düşünür, Yazar, Siyasetçi, Milletvekili, Senatör, Fransız Komünist Partisi Genel Sekreteri . 1952’de Sorbonne Üniversitesi edebiyat dalından mezun. 1954’te SSCB Bilimler Akademisi’nden Bilim dalında doktor unvanını aldı.

Marksist İnceleme ve Araştırmalar Merkezi müdürlüğü yaptı. Fransız Parlâmentosu’nda milletvekili, Millet Meclisi Başkan Yardımcısı, Millî Eğitim Komisyonu Üyesi ve Senatör olarak görev aldı.

Partisinin körü körüne Rusya’yı desteklemesini tenkit ettiği için ihraç edildi. Üniversitedeki profesörlüğüne döndü.

Dünyanın büyük bir kesiminden çağrı alarak .. etkinlikler, kongreler, birlikte yapılacak projeler için Stalin, Fidel Castro, Picasso, Aragon, Jean-Paul Sartre, Claude Levi-Strauss, Gaston Bachelard, Francois Mauriac gibi pek çok ünlü devlet adamı, bilgin ve sanatçıyla görüşüp tanıştı.

Tek başına da kalsa her zaman doğruyu haykırdı.
Üniversite profesörlüğünden emekliye ayrıldıktan sonra telif çalışmalarına hız verdi.

Her biri dünya çapında yankılar uyandıran 60’ı aşkın eser, on binlerce makale ve tebliğ yayınladı, binlerce konferans verdi.
Bütün ömrünü insanlığın huzur, mutluluk ve barış içinde yaşaması için ne yapılması gerektiği konusunda hem eylemler hem de fikirler üreterek geçirdi.

Önemli bir kısmı gerçek anlamda şaheser olan kitaplarıyla Garaudy, hâlâ eserleri ile sansür etkisinin geçerli olmadığı yerlerde okunan ve ilham alınan büyük bir düşünür.

- “Ben geçitlerden de geçtim, çıkmazları da yaşadım. İsterim ki, bunca mücadelenin, düşüşün ve yanlışın, umudun ve kardeşçe buluşmaların bana kazandırdıkları benimle gömülüp gitmesin.”

Kitap; Hatıralar / Yüzyılımızda Yalnız Yolculuğum. R.Garaudy

Türk Edebiyatı Vakfi Yayınları / 4. Baskı 2013 / 465 sayfa