Televizyon yayıncılık sektöründe yeni teknolojiler

TV yayıncılık ( broadcasting ) teknolojisindeki; kodlayıcı (encoder) ürünleri genellikle üç farklı giriş türlü olmaktadır.

  • HDMI Girişli kodlayıcılar. ( giriş jakı HDMI konnektör )
  • SDI girişli kodlayıcılar. ( giriş jakı BNC şeklinde )
  • HDMI + Analog giriş kodlayıcılar. (aynı anda hem HDMI, hem de analog giriş yapan)

IP TV Yayıncılık cihazlarının ortak özellikleri nelerdir ?

• ethernet çıkışı ile doğrudan internet modemi, uydu internet modem veya metro ethernete bağlanabilir.
• her türlü kamera veya reji çıkışlarına doğrudan bağlanabilirler.
• Ses görüntü birlikte veya sadece ses veya sadece görüntü aktarımında kullanılabilinir.

web TV / internet televizyonu yayıncılık

Son yıllarda yükselmekte olan internet TV, iptv, web TV ve internet üzerinden TV Yayıncılık sektörlerinde kullanılan Encoderlerin kullanım alanları;

• Sabit herhangi bir noktadan metroethernet, uydu internet veya normal modem bağlantılı internet hattı üzerinden ana stüdyoya yayın aktarımı.


• İnternet televizyonu uygulamaları için, canlı yayının internetteki CDN (eşzamanlı çok sayıda izleyiciye içerik dağıtım) sistemine aktarılması.

• TV Kanallarının stüdyolarındaki yayınının Türksat, DSmart, Digitürk, KabloNet’e iletilmesi işlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Yayın gideceği yere vardığında ise aşağıdaki seçeneklerden biri ile işleme tabi tutuluyor.

• IP olarak kullanılacak ise doğal olarak hiçbir şey gerektirmiyor.

• ASI’ye dönüştürülmek istenirse kart tipinde veya kutulu bir IP/ASI dönüştürücü gerekiyor.

• SDI’a dönüştürülecekse, SDI RECEIVER (Decoder) kullanılıyor.

• HDMI veya analog’a dönüştürülecekse veya TV’de izlenecekse en ucuz çözüm olarak IP girişli – A/V veya HDMI çıkışlı bir SetTopBox gerekiyor.

• PC’den veya laptop'tan izlenecekse ücretsiz VLC Player programı içeren bir PC- Laptop .. yeterli oluyor.

Internet TV - Web TV

internet yayıncılık teknolojisi

Türkiye'de İnternete bağlantılı hane oranının yüzde ellilere ulaşması, internet bağlantı hızlarının yükselmesi, mobil cihazların internete bağlanabililirliğinin yaygınlaşması.. gibi birçok gelişmeyle birlikte; Türkiye Bilişim - Elektronik ve Medya mecrasında yeni bir sektör oluştu. internet TV / webTV

Teknolojik gelişmelerin yanısıra; bu sektörün hızla gelişmesine katkı sağlayacak unsurlardan biriside; klasik televizyonculuk sistemine göre, bu yeni sektörün; kurulum ve işletim maliyetinin ucuz ve kolay olmasıydı.

Basit bir odada yapılacak stüdyo hizmeti / bir kamera / ses ve video mixer cihazları ve elde edilen ses ve görüntüyü internete yükleyecek bir IP Encoder cihazı.

Fiziksel olarak 4 cihazdan oluşan bu sistemde; geriye kalan unsurlar.. 2 Mbps. upload hızında bir internet bağlantısı ve CDN ( içerik dağıtım network ) hizmeti.


IP Encoder, bit-rate oranını 300 Kbps ile 8 Mbps arasında ayarlayabilmenizi sağlayan ve yayını oldukça basit bir konfigürasyonla içerik dağıtım sunucumuza ( CDN ) ileten bir cihazıdır.
Bu cihazların temel işlevi, bağladığınız video ve ses aygıtlarından aldığı sinyalleri, h.264 veya h-265 olarak encode edip, IP üzerinden içerik dağıtım sunucusuna ulaştırmaktır.
İçerik CDN'e ulaştıktan sonra CDN ağının dünya üzerindeki tüm iletim noktaları üzerinden istediğiniz şehirlere ve ülkelere yayınınızı iletebilirsiniz.

CDN Hizmetinin fiatlandırılmasıda; bir mobil telefon hattının ödeme sistemi gibi .. aylık sabit bir ücretle fiatlandırılabilinir.
Alınan bu hizmetteki data trafiğini; bir yıl boyunca istediğiniz zaman sürelerinde kullanabilir, aylık data akışınızı görebilirsiniz.

IP Encoder cihazının sunduğu teknik olanaklarla; kimi zaman mobil olarak canlı yayın yapabilir, yayınınızın bitrate hızını yaptığınız yayının görsellik durumuna göre
( hareketsiz bir stüdyo yayını /haber sunumu - hareketli bir etkinlik yayını /spor müsabakası.. gibi) artırabilir veya azaltabilirsiniz.

internet üzerinden canlı yayın

Böylelikle.. gereksiz data akış trafiği harcamamış olursunuz.

Ayrıca; bölgemizdeki uydu operatörleri vasıtasıyla sunulan Ka bandı uydudan internet hizmetlerinin (Türksat, Eutelsat, Yahsat, Ses Astra.. v.b. gibi) yaygınlaşması neticesinde; internetten canlı yayın yapmak için gerekli olan 2 Mbps. upload imkanının sunulmasıyla.. etkinlik - toplantı - düğün - genel kurul - spor müsabakası - konferans - seminer gibi aktivitelerin; webTV - internet TV ile canlı yayınlanması daha cazip ve rantabl hale gelmiştir.