5G ve S-400 Teknolojileri, Türk ve Azerbeycanlı bilim insanları

Telekomünikasyon teknolojisi, önümüzdeki yıldan itibaren sadece insanların değil !
endüstri, tıp, ulaşım, ev kullanım .. gibi cihazların da birbiriyle eş zamanlı, sağlıklı haberleşmesine olanak sağlayan 5G’ye geçerken,
ülkemiz akademisyenlerinden Prof. Dr. Erdal Arıkan, bu sistem ile ilgili “kutupsal kodlar” buluşuyla uluslararası en yetkin kuruluş Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü’nün (IEEE), bilişim bilimindeki en büyük ödülü olan ''Shannon Onur Ödülü''nü aldı.
Bilkent Üniversitesi öğretim üyeliğini sürdüren Prof. Dr. Arıkan’ın çalışması “Kutupsal kodlar”, bilginin kablolu ya da kablosuz bir iletişim kanalı üzerinden aktarılması sırasında,
çevre gürültüsünün sinyal üzerine eklenmesi nedeniyle iletişimde oluşan hata ve kayıpları sıfıra indirerek haberleşmeyi sağlıyor.

Bu buluş 5G iletişim (5. jenerasyon haberleşmesi) sisteminde devrim niteliğinde bir sıçrama sağlarken, lâboratuar ortamında bu yeni buluşun birçok uygulaması da yapılarak, bilim insanı Arıkan'ın çok sayıda patent oluşturmasını sağladı.

5G teknolojisinde kullanılacak olan bu metodun pratik uygulamasını dünya telekomünikasyon devi Huawei'nin yaptığı bu sistemin hayata geçirilmesiyle de..
bilim insanımız Arıkan, şirketin Shenzen'deki merkez kampusunda kırmızı halılar ve orkestranın çaldığı Beethoven'ın ''Türk Marşı'' eşliğinde muhteşem bir onur ödülü töreniyle taçlandırıldı.


Menzili ve teknik özelliklerindeki ayrıntıları ile diğer teknolojileri misliyle geride bırakarak dünyanın en iyi uzun menzilli hava savunma sistemi olan,
dünya politik stratejik pozisyonlarını alt üst eden S-300 ve S-400 savunma sistemlerini tasarlayarak Rus savunma sanayi sektöründe üreten bilim insanı, mühendis Prof. Aşurbeyli de Azerbaycan'lı.
 
Ülkemizde de.. geçtiğimiz son 10 yılda savunma teknolojileri, silah, havacılık sektöründe bizi dışarıya bağımlılıktan kurtaran projeler ve üretimlere başladı.
Aselsan, Havelsan, Roketsan, Tusaş, Bayraktar .. gibi Sav. San. teknoloji firmalarımızda bu konuda ileri düzeyde projeler ve teknolojik ürünler geliştirildi.
Özellikle çevremizde devam edegelen terör, asimetrik savaşlar, ve bölgesel savaşlarda kullanılmakta olan
ve sahadaki uygulama başarıları tüm dünyaca görülerek onaylanan Siha, İHA, güdümlü füzeler, elektronik harp ürünleri gibi teknolojik ürünlerimiz
yurt dışı pazarlarda da talep görüyor ve Türkiye'nin ihracatına büyük katkı sağlıyorlar.
 
* * *

Bu haberleri hergün yüzyüze olduğumuz klasik holding medyaları, popüler internet siteleri ve uzmanlık alanları bu teknoloji ile ilgili olan akademik yayınlardan, meslek odalarımızın yayınlarından almadık. 
İlkine 1 yıl önce yabancı bir telokomünikasyon şirketinin haber sayfasından tesadüfen ulaştım. İkincisini de Rus haber kaynaklarından çeviri yaparak arada bir yayınlayan sistem dışı bir gazete haberinde gördüm.

Herhangi bir telefon markasının yeni çıkardığı bir ürünün çoğu kullanmayacağımız gereksiz teknik özelliklerini cilalayıp ballandırarak ince ayrıntılarıyla günde üç öğün yayınlayan teknoloji sayfalarında bulamadım ?
Beyin kıvrımlarından başlayarak nöronlar arasındaki snaps bağlantılarına kadar batıya hayran ve entegre olarak düşünmekte ve yaşamaya çalışmakta olan entelektüel akademisyenlerimizin makale satırları arasında göremedim ?

NewYork medya tröstleri takviyeli Tel Aviv üniversitesindeki Harari’nin anlattığı 'Sapiens.. Homo Sapiens' hikayelerini kutsallaştırarak yere göğe sığdıramayan, gelecek dünyası için yaptığı kendi çapındaki öngörüleriyle tarihçi bir akademisyen yazardan ..
teknoloji ve fütürizm gurusu, gelecek bilimcisi ! üreten liberâl kapitalizmin goygoycusu yayıncılarımızın yönettiği internet medya sitelerinde henüz rastlayamadım.

Günümüzün bilim - teknoloji dünyasındaki en güncel ve önemli iki gelişme nedir ? diye sorsalar .. bu tür gündemleri iyi kötü takip etmekte olan bizler;
1.si gelecek sene uygulanmaya başlayacak olan ve iş dünyası, insan yaşamı ve endüstriyel uygulamalarıyla çok şeyleri değiştirecek bir gelişme olan 5G haberleşme teknolojisi,
2. si de günümüz savunma teknolojisindeki sistemlerde Rus’ların ulaştığı yeni teknolojik gelişmeler diyebiliriz.

Her iki teknolojinin de en kritik ve kilit noktalarını, Türk ve Azerbeycanlı bilim insanları gerçekleştirmiş.
Bizlerin bile ! ! görebildiğini .. entelimsi, aydınımsı, demokratımsı akedemisyen ve teknoloji yazarlarımızın, günde beş vakit yayınladıkları medya haberleri ve sosyal medya mesajlarıyla bizleri aydınlatan ! medya enkırmenlerimizin haberlerinde duyamadım.
Sonunda bu iş de; benim gibi ayda yaklaşık bin kişinin okuyabildiği blog yazarına veya uzmanlık konusu bu işler olmayan 'insanbu' sitesine kaldı ? 

Yoksa ? bu tür nitelikli haberleri iletmesi gerekenler, ikinci paylaşım savaşı sonucu yapılan Nato jandarmalığı ve taşeronluğuyla başlayan,
yetmiş yıl boyunca devam eden, batının radyasyonlu enfermasyonuna maruz kalmaları sonucu mutasyon mu geçirdiler ?

Ya da ? zihinleri ve duyu organlarıyla .. batı ile aynı frekansta titreşerek rezonansa gelme çabalarından dolayı, kendi içlerinden.. doğudan, kuzeyden gelenlere baktıkları halde göremeyip, duydukları halde işitemeyip ! batı emperyalizminin teknolojik ve kültürel boyunduruğuna vurulmuş bir davar ! hâleti ruhiyesine mi evrildiler ?

Temmuz 2019 / İnsan Bu sitesi.