Televizyon / Video canlı yayın iletiminde SRT Protokol uygulaması

Profosyonel televizyon canlı yayın aktarımında genellikle uydu upload ve download sistemleri kullanılır. Bu pahallı donanım, araç ve işletme giderli iletim yönteminin bir alternatifi olarak son 15 yıldır Video over IP dediğimiz IP formatı ile VPN hatları ve uydu internet teknolojisi de.. kullanılmaya başlandı.

Son olarak da.. SRT protokölü ile klâsik internet diye adlandırdığımız POP internet üzerinden video iletim uygulama teknolojisi geliştirildi.

SRT, televizyon ve video içeriklerini bir noktadan herhangi bir noktaya klasik internet üzerinden sağlıklı olarak iletebilmek için kullanılan verilerin güvenli ve kabul edilebilir şekilde taşınmasını sağlayan bir aktarım protokolü.



İnternet gibi.. hızı ve band genişliği stabil olmayan, ortak kullanımlı, yükleme (upload) ve indirme (download) kalitesi anlık olarak öngörülemeyen geniş alan ağlarında, bir kaynaktan üretilen tv, video içeriği .. hedef nokta denilen alıcıya gönderilirken ?

Band genişliğinin dalgalanmaları, tıkanıklık, gürültü .. gibi klasik POP internet ortamının şartlarından dolayı paket kaybına ve gecikmelere uğrarlar.
Internetten veri ve video aktarım sisteminin özelliği gereği paket kayıpları, gecikmeler ve titreşimler gibi etkenler ile alış noktasındaki / decoder, settopbox, VLC / gibi kod çözme sistemlerinin sağlıksız çalışmasına ve daha da.. fazla gecikme oluşturmasına sebep olur.

SRT protokolü; canlı video akışını destekleyen önemli ölçüde değiştirilmiş bir IP transport protokol sürümü.
Bu yeni teknik, korumalı herhangi bir paket kaybının, ileri hata düzeltmesi (FEC) etkinleştirilerek azaltılabileceği çözümü sağlayan bir protokol.

Farklı şehirlerdeki, ülkelerdeki ve hatta kıtalardaki yayın gönderme ve alma noktaların arasında  gecikmeyi düşürür, bant genişliği ek yükü uygular ve TV canlı içeriklerini göndeme ve almada işletme gideri fiyatlarında önemli bir tasarruf sağlar.
Srt- Live- Server (SLS), Secure Reliable Transport (SRT) tabanlı düşük gecikme için açık kaynaklı bir canlı akış sunucusudur. Normalde, bu yöntem ile taşıma gecikmesi internette 1 saniyeden azdır.

SRT protokolü ile içeriğimizin iletimi için srt live server yazılımı kurulur. SLS kısa adıyla tanımladığımız srt live server; yalnızca mac, centos veya ubuntu gibi linux tabanlı işletim sistemlerinde çalışabilir.

Canlı yayınınızı ileteceğiniz video encoder (kodlayıcı) ana stream web arayüzünde .. göndermek için aşağıdaki formatta düzenlenen url'yi koyun.

srt://your server ip no:1935?streamid=input/live/your stream name

Genellikle SRT URL'si, kodlayıcıdan alıcı noktadaki hedef cihaz olan istemciye basit akış için uygundur (medya oynatıcı, VLC, STB, Decoder). Alıcı noktadaki cihazın da.. SRT desteği olmalıdır.

SRT protocol , IP kameralar, video encoder / decoder, OTT platformları ve CDN'lere kadar çok çeşitli broadcasting endüstri uygulamalarında dünya çapında binlerce kuruluş tarafından kullanılmakta.

Ayrıca VLC by VideoLAN, GStreamer, Wireshark, FFmpeg, OBS Studio dahil olmak üzere önde gelen açık kaynak teknolojileri tarafından da benimsenmiş bir protokol oldu.

Uygulama;

P2P / noktadan noktaya doğrudan akış / için, SRT PUSH öğesini seçin ve hedef IP Adresini ve bağlantı noktasını port girin.

Hem kaynak hem hedef (STB, VLC-PC, Kod Çözücü) aynı alt ağda olmalıdır.

Aktarım noktalarının başı ve sonu olan encoder ve decoder cihazlarının port yönlendirmesi de.. olmalı. h-264 & h-265 sıkıştırma SRT streaming protokola uyumludur.


srt://ip:port // encoder as Listener, decoder get srt from encoder, here ‘ip’ is the Encoder IP. srt://port or srt://@por t // encoder mode as caller, push srt to the decoder.

 

Uygulamada kullanılan cihazlar.

Blankom SDE 265 / HEVC Encoder ve Blankom HDD 275 4K / HEVC Decoder.