Yeni Çağın Televizyonu / IP TV

IP TV ; televizyon, radyo, film, video, görüntü ve ses içeriklerinin yerel network sistemi (Lan) veya kontrollu bir işletmecinin sağladığı genişbant ağ bağlantısı (Wan) üzerinden internet protokolu vasıtasıyla yayınlanması işidir.
IPTV'nin geleneksel TV sistemlerine göre en önemli avantajı iki yönlü iletişim yeteneğinin olmasıdır.

Özellikle oteller, rezidanslar, hastaneler gibi müşteri memnuniyetinin önemli olduğu işletmelerde ve kampuslar, stadyumlar, spor salonları, AVMler gibi ticari yerleşimlerde IPTV teknolojisi sunduğu interaktif iletişim ve esneklik ile bu talebi karşılamaktadır.

Yerel network üzerinden televizyon kanalları ve video içeriklerinin izlendiği bu teknolojinin diğer bir ismi de '' Hospitalty TV '' olarak geçmektedir.


Hotel iptv sisteminin kurulu olduğu bir otelde müşteri iseniz, televizyonunuzu açtığınızda
Settopbox adı verilen televizyon üstü kutunuzdan internete girebilir, maillerinizi kontrol edip Youtube’da video izleyebilir,
flash diskinizle o gün çektiğiniz fotoğrafları televizyonda inceleyebilirsiniz.
Otelin INFO kanalında; otel ile ilgili alışveriş olanaklarını, sosyal tesis imkanlarını, aktiviteleri, sağlık ve spor ile ilgili olanakları izleyebilirsiniz.

IPTV sisteminin en önemli sosyal boyutlarından biride; insanların artık büyük medya tröstlerinin kendilerine sundukları tek taraflı haber, bilgi ve reklam etkilerinden kurtulup, içerik ve nitelik olarak alternatif seçebileceği küçük - bağımsız - tematik, kişinin özelliklerine uygun yayınlara yönlenmeleri olmaktadır.

Otelin müşteri profiline göre televizyon kanalları grubu seçilmesi, o andaki müşterilerin niteliklerine göre film içerik çeşidi seçilebilmesi de; ip tv teknolojisinin klasik coaxiel kablolu merkezi yayın teknolojisine göre üstünlüklerinden birisidir.

Teknik imkanlar bakımından da; sınırsız sayıda TV kanalı verilmesi, film, internet seçenekleri, koaksiel kablo dağıtımının ethernet kablolamaya göre zaafiyetleri .. gibi açılardan bakıldığında IP TV teknolojisinin RF ve Uydu bandı dağıtıma göre avantajlı özelliklerindendir.

Merkez dağıtım odasında bulunan ana ethernet swich (core switch) ve bina katlarına konulan yerel network kat switchlerinin (kenar switch) yapılandırılmasını IGMP özellikli Multicast dağıtım sistemiyle yaparak, yerel network bina işletim - kullanım data hattından ayırmak; tek bir networkle her türlü IP bazlı işlerin yapılanmasını sağlar.

Multicast Tekniği ip tv headend cihazındaki Televizyon kanal akışlarının birden fazla alıcıya gönderilmesi esnasında band genişliği tasarrufunu sağlayabilmek için akışın sadece bir adet kopyasının networke gönderilmesi esasına dayanan tekniktir.
Uygulamada; sağlıklı ve problemsiz bir sistem için iptv sisteminin network tesisatı binada ayrı olarak yapılır.

Normal networkte data, internet, kamera . . gibi uygulamalar çalışırken, multicast sistem çalışan network tesisat üzerinde hotel ip tv yayınları çalışır.

Konuyla ilgili diğer teknik açıklamaları Hotel IP TV sistemleri yazısında okuyabilirsiniz.