Herşeyin Teorisi / Stephen Hawking / Film

Dijitürk sinema kanallarında geçen ay izlediğim iyi filmlerden. Stephen Hawking 17 yaşında girdiği Oxford Üniversitesi'nde fizik ve kozmoloji alanına yoğunlaştı.
Bu branştaki kariyerinde hızla yükselerek Cambridge'de fizik doktorası, Kraliyet Akademisi üyeliği, Albert Einstein ödülü, Papa'dan Bilim Madalyası ünvanı, profosörlük, Lucasian Matematik Profesörü ünvanı .. gibi ödül ve başarılarla hızla yükseldi.

Zamanın Kısa Tarihi adlı uluslararası çalışması 1988 yılında yayınlandı.

Bu kısa ve konuyla direkt ilgisi olmayanların bile merak ederek alıp okuduğu bilgilendirici kitap kozmoloji biliminin geniş kesimlere ulaşmasını sağladı.

Kırk dile çevrilen ve kısa bir zamanda yirmibeş milyon üzeri satılan bu kitabıyla halk arasında da ünlenen Hawking,
modern fizik kozmoloji evren konularında günümüz bilim dünyasında; Einstein'dan sonraki en üst kariyer ve popüler bilim adamı seviyesine geldi.

1963 yılında, kariyerinin daha ilk yıllarında ALS hastalığı ortaya çıkan Hawking .. bi süre sonra hareket edemememeye, daha sonra konuşamamaya maruz kalmasına rağmen; büyük bir mücadele gücü ve direnç göstererek göz ve kafa hareketiyle konuşmayı sağlayan Intel firması tarafından üretilen özel bir bilgisayar donanımı ve yazılımı ile insanlarla iletişim kurabildi.

Bir kaç yıl konuşma sentezleyicisinden gelen kelimeleri bilgisayar ekranından seçerek konuşan bilim adamı, önceleri elinin parmaklarıyla mouse aletine tıklayabilirken, bugün vücudunda hiçbir kontrol imkânı kalmadığından çenesine tutturulan bir sensör sayesinde konuşuyor.

Genç yaşında etkili olan ALS hastalığı nedeni ile yaşamı, evliliği, kariyeri dram, iniş - çıkış, macera ile geçen Hawking'in bu filmde yaşamı; zaman zaman belgesel orjinal çekimler ile, bazen de canlandırma ile görüntüleniyor.

İlk dönemleri ailesinin, gençlik ve sonraki dönemi eşi Jane'nin anlatımlarıyla aktarılan filmde; Hawking'in evlilik, aile, üniversite günleri genellikle biyografik, kimi zaman dramatik, kimi zaman akademik inceleme ile bakılarak anlatılıyor.



 Her şeyin teorisi'nden alıntılar;

Biz sıradan ortalama bir yıldızı olan ufak bir gezegendeki gelişmiş maymun türleriyiz. Ancak evreni anlayabiliyoruz. İşte bu bizi çok özel kılıyor.

Hayatım boyunca büyük sorularla yüzleşmekten büyük zevk aldım ve onlara bilimsel yanıtlar vermeye çabaladım. Belki de bu yüzden fizik üzerine yazdığım kitaplarla Madonna’nın seks üzerine yazdığı kitaplardan daha çok kitap sattım.

Teknoloji kullanımı ile, imkanlar sınırsız. Sadece konuşuyor olduğumuzdan emin olmamız gerek. Yaptığım şey evrenin başlangıcının bilimsel kurallarla açıklanabileceğinin mümkün olduğunu göstermekti.

Her şeyin nasıl başladığını anlayabilmek içın evrenin dışında bir güç aramaya çalışmamalıyız. Belli ki Tanrı yalnızca zar atmakla kalmıyor, ayrıca gözleri kapalı oynuyor ve ara sıra da zarları görülemeyecek yerlere atıyor.

Evrenin oluşumu bilimin gerçekliğine dayanır. Ama bu hiçbir şekilde, bilim Kuralları’nı koyan ve onları da yaratan bir Tanrı olmadığı anlamına gelmez..

Kozmoloji, matematik, modern fizik, evren yapısının çözümlemesi gibi bilimsel, akademik konularda tartışmasız çok üst seviyelerde yol alan Hawking; konuyu herşeyin teorisi boyutlarına yükseltip .. felsefi düşünce, maddi evrenin daha üst boyutu düşünce dünyası, yaratıcı, big bang öncesi durum.. gibi kendi uzmanlık dışı muhabbete getirince, normaldir ki daha önceki benzer örneklerde olduğu gibi; kendi içinde çelişkilere düşebiliyor.
Ayrıca; yaşadığımız gezegendeki somut olan ve işleyen canlılar ve onların oluşturduğu akıl, zeka, bilinç konularını da işlemekte olan biyoloji, evrim, nörozihin gibi son yıllarda yükselen ve ön plana çıkmakta olan konuları da.. herşeyin teorisi çuvalı içine doldurup harmanlayarak, ütopik bir tek çözüm hayaline kapılması erken olmuş !

Sağlık durumu nedeniyle kendini normal insan gibi ifade edememesinin getirdiği sıkıntılar, son yıllardaki yükselen akademik başarı ve popülerliğinin getirdiği durum nedeniyle aile ortamının dağılması, ikinci evlilikler .. gibi konulara da girilen ilginç bir film.

Film - The Theory of Everything - Herşeyin Teorisi

2014 yılı İngiliz yapımı - Digiturk Sinema Kanalları - Biyografi, Dram, Kozmoloji, Bilim ...