Holografik Evren / Michael Talbot

Stanford Üniversitesi beyin bilimi (nörofizyoloji) uzmanı Prf. Karl Pribram ve Londra Üniversitesi kuantum fiziği uzmanı Prf. David Bohm'un birbirlerinden habersiz olarak aynı zaman sürelerinde ortaya koydukları yeni bir evren modellemesi.
Bu modelden esinlenerek günümüz endüstri, ticari ve son dönem de.. reklam medya show dünyasında kullanılmaya başlanan bu teknolojiye 'Hologram teknolojisi ' deniyor.

Hologram teknolojisi blok şema

Hologram, lazer ışığı yardımıyla yapılan üç-boyutlu bir fotoğraf. Hologram için, fotoğraflanacak olan obje ilk önce lazer ışığında yansıtıcı mercekten geçirilerek yansıtılır.
Sonra aynı lazer ışın kaynağı, ilk yansıyan ışıktan farklı bir faz değerinde yansıtılarak aynı fotoğraf filmine kayıt yapılır.
Film tamamlanıp baskı yapıldığında fotoğraf ışık helezonu ve koyu çizgilerden ibaret anlamsız bir şekil gibi görülür.

Geliştirilmiş olan film, bir diğer lazer ışınıyla aydınlatıldığında; orijinal objenin üç-boyutlu imajı belirir.
Bu imajların üç-boyutluluğu, hologramların olağanüstü tek özelliği değildir ?

Eğer hologram tekniği ile filmi çekilen bir çiçeğin hologram film baskısı kesilerek bir kaç parçaya bölünse ve sonra da lazerle aydınlatılırsa; her bir parçanın hâlâ çiçeğin bütün bir imajını koruduğu görülür.
Parçalar tekrar bölünse bile; filmin her bir ufak parçasının orijinal imajdan daha küçük, fakat bozulmamış halde imajın orjinal bütünsel görüntüsü elde edilir.
Normal film görüntüsünden farklı olarak, bir hologramın her bir parçası bütünün sahip olduğu bütün bilgiyi kapsar.
İşte bu teknolojiden yararlanılarak bugün bir metânın orjinalliğinin saptanması bazı hassas ve değerli ürünler üzerine yapıştırılan etiketlerde ve finans sektöründe banka kredi kartlarında da kullanılmakta.
 
Yukarıda örneğini verdiğim teknolojik uygulamanın benzeri çalışma sistemi; son yıllardaki bilimsel gelişme verileri ile çözümlenmeye çalışılan makro evrenin ve mikro boyutlarda benzer özellikleri taşıyan insan beyni - zihni olan mikro evrenin çalışma sistemi; bu kitabın konusu.
 
Evrenin her boyutta, her noktasındaki datanın (bilginin), bununla her an bağlantıda yaşayan evrensel bilincin; insan dahil tüm evren yapısının orjininde, holografik olarak tüm bilinç (bilgi - veri - data) mevcuttur.
Beyin bilimi ve kuantum fiziği uzmanlarından paylaşılan bilgiler eşliğindeki kitapta yazar Michael Talbot;
bu sistemi araştıran uzmanlardan çeşitli alıntılar, bilimsel deney örnekleri ve makaleler eşliğinde konuya derinlemesine iniyor.
 
Makro düzeydeki evrensel sistemdeki her zerredeki kuantum potansiyelin ve bu sistemle benzer çalışma mekanizmasına sahip insan zihninin hologramik özellikte ve ayrılmaz bir sistemin yapısı olduğunu..
Ve de..  yeni çağın singularity/ tekillik kavramlarını, yüzlerce yıl önce mecazi kavramlar sembollerle anlatılmaya çalışılan İslam tasavvufundaki '' Zerre; Küllün Aynasıdır '' metaforundaki gerçeği anlatmaya çalışıyor.
 
Kısa bir süreliğine bu dünyaya gelip,.. yeyip, içip, üreyip.. sonunda mezarlık toprağında çürüyüp çözülerek selvi ağaçlarının dibinde gübre ve kemik kalıntıları haline gelecek olanlar,
evreni sadece üç boyutlu maddeden ve zamanı da katarak 4 boyuttan ibaret zannedip ?
çok sınırlı kesitsel verileri alabilen beş duyunun beyin adındaki transformatörü ile dönüştürülmüş ses görüntü algılardan ibâret bir dünyada yaşayanlar,
bilinçlerinin kafataslarının içindeki 1,5 kiloluk yumuşak bir et parçasından,
varlıklarının ortalama 70 kiloluk karbon bazlı biyolojik madde bedenden oluştuğuna imân edenler !
zahmet edip boşuna okuyup başını ağartmasın.
 
Küçük gezegenlerinin varolma sebebi olan ve zaman dahil tüm parametrelerle bağlı oldukları Güneş Sistemi zamanına göre ortalama sekiz küsur saniye yaşayabilenler bu çok değerli ! ve kısa zamanlarını boş yere harcamasın.
Binlerce yıldır sürmekte olan ve günümüze kadar da devam eden madde, ticaret, siyaset ve necâsetten ibaret, kendi ördükleri kozaları içindeki dünyalarından daha önceleri gelip geçen milyarlarca insanımsılar gibi .. geçip gitsinler.
 
holografik evren kitabı


Kitap - Holografik Evren - Michael Talbot - Son Baskı; 2016
Omega Yayınevi - 456 Sayfa - Popüler Bilim Dizisi.

Bloğumdaki makalenin yazılmasından birkaç yıl sonra da; holografik veri depolamanın 'geleceğin en verimli ve gelişen bir depolama sistemi olduğu' gerçeği ispatlandı ve 2017 yılında uygulamaya girdi.
Son yıllardaki gelişen bir teknoloji de, genler üzerinde bilgi depolanma olarak uygulamaya geçildi. İnsan geni üzerinde bir video içeriği kodlanıp (encode) depolanarak ve bir süre sonunda bu videonun kodu çözülüp (decode) videonun görüntüsü izlendi.