Dünya Medya Tröstleri

Dünya çevresinde tespih taneleri gibi dizilmiş yüzlerce uydudan yayın yapmakta olan televizyon kanalları .. film, dizi, içerik stüdyo yayıncılık tekelleri, baskılı medya denilen gazete kitap dergi grupları, tüm dünyada haber akışı ve yayıncılık kaynaklarıyla küresel düzeyde manüplasyon yapabilen haber ajansları ..
internet altyapı, servis sağlayıcı, telekomünikasyon işletmeciliği gibi haberleşme ve internet akış kontrolüne hakim kapitalizmin tröstleşmiş grupları ..

Yüzeysel de olsa dünya çapındaki 6 küresel medya tröstünün aşağıdaki broşürde özetlenen yapısal araştırması ve faaliyet alanları; insanların beyinlerinde üretilmekte olan düşünce ve bilinç altyapısının nasıl ve hangi gruplar tarafından yapılandırılmakta, yönlendirilmekte ve son aşamada formatlanmakta olduğunu açıklıyor !
'' insanların okuduklarını, izlediklerini, haber kaynaklarını, bilgiye ulaşmak için kullandıkları bağlantılarını kontrol eden;
                             düşüncelerini, beyinlerde üretilen bilinçlerini de kontrol eder ''




AOL TIME WARNER

Haber, müzik, film ve yayın alanına kadar çok geniş bir yelpazeye sahip.
Dünya ve ABD tarihindeki en büyük medya tröstü.
Kablo - TV - Fim: CNN, Time ve Warner Cable’ı da içeren Polonya’dan Brezilya’ya kadar 29 operasyon ve işletim şirketleri.
Warner Bross Grubu ve Hanna-Barbara Çizgi Filmlerini de içeren şirketler. 12 ülkede multiplex sinemalar.

Baskılı Medya; Time Life books’tan başlayıp Brown and Company’e uzanan kitap firmaları. 24 kitap markası, 52 plak şirketi, tüm Turner Entertainment Şirketi ve 4 spor takımı.122 milyon okuyucuya sahip Time, Fortune ve diğer 33 dergi.

Online: Computer Serve ve Netscape gibi 8 online kuruluş. Time Warner Cable, Amerika’da internet üzerinden telefon şebekesi.

Konulu Eğlence Parkları: Warner Bros stüdyo mağzaları 30 ülkede ve buna bağlı şirketler.


WALT DISNEY

Bu şirket yaşamın her noktasında yer alma politikasında. Disney tarafından önceden programlanmış 2.5 milyar değerinde bir kasabadan herşey ayarlanmakta.

TV - Film: ABC televizyon gibi pek çok bilinen tv ağları ve 10 TV kanalı ve 29 radyo istasyonu, Walt Disney, Touchstone , Mirmax, Buena Vista ve diğer 4 şirket.

Müzik ve Eğlence sektörü; Infoseeki de içeren 6 müzik markası, Disney Kitapları ve hokey, beysbol takımları ve Dünya üzerinde 720 Disney Dükkanı.

Tematik Eğlence Parkları: Disney World Florida, Paris ve LA, MGM Stüdyoları, Disneyin Hayvan Krallığı ve Dünya Spor Komoleksi, 36 binden fazla odası olan 27 otel, iki yolcu gemisi ve profesyonellerin bu Disney sihiri arkasında olan biteni anlayamayacakları bir Disney Enstitüsü.

Tiyatro: Disney Tiyatro Prodüksiyonları inanlımaz müzikalleri ile ..buna Aslan Kral ve güzel ve çirkin adlı eserler de dahil.

Baskılı Medya : 5 dergi basım grubu ve Sain Louis Daily Record da dahil 4 gazete.
Disney Kanalı: 8 ülkede yayın yapmakta. Uluslararası spor kanalı Asya, Avrupa ve Latin Amerika ve Avusturalya’daki Sporstvision da dahil olmak üzere 165 den fazla ülkede yayın yapmakta.

BERTELSMANN

Bertelsmann şirketinin yöneticisi Heinrich Mohn, SS (Nazi subaylarının) sponsorluğu yapmaktaydı. Şirket Nazilerin yazı işlerini yürütmekteydi.

TV: İngiltere’nin Kanal 5’i ve tüm Avrupa’daki RTL de dahil pek çok kanal ve radyo istasyonları ile 10 ülkede 22 televizyon ve 18 radyo istasyonuna sahiptir.

RTL grubu avrupa’nın en büyük yayın şirketidir.
Ayrıca televizyon ve bilgisayar arasında interaktif yayın sağlayan Bertelsmann Broadband yeni bir interaktif TV şirketi de vardır.

MÜZİK: Bertelsmann Müzik (BMG) 54 ülkede operasyonlarını yürütmekte. Amerikadaki markası dünya çapında 200 markaya evsahipliği yapmakta.
Medya Servisleri: Tüketici veritabanından oluşmuş tüm dünyada kurdukları çağrı merkezleri mevcuttur.Multimedya reklam ajansı PixelPark, Adidas gibi çok önemli markalara reklam ajanslığı yapmakta.

Baskılı Medya: Bu şirket Random House adlı dünya çapında en büyük yayın evlerinden birine sahiptir. Random House sadece Amerika’da bir günde 1 milyondan fazla kitap yüklemektedir ve şirketin Avrupa ve Güney Amerika’da kitap klüpleri mevcuttur ve bilim konusundaki en önemli basın ve yayına sahiptirler.
Gruner& Jahr şirketleri Femme’den Prima’ya kadar dünya çapında 80 dergi ve Almanya ve Doğu Avrupa’da 9 gazeteye sahiptir.

VIACOM

Dünya çapında MTV, Nikelodeon gibi en küçükten en büyüğe hitap eden programlara imza atan CBS şirketi.

CBS şirketi 200 TV istasyonuna sahip ve bunların yayını dünya çapında. MTV müzik kanalı tüm dünyada 342 milyon kişiye ulaşmakta.
Ayrıca VH1 adlı MTV’yle rekabet eden bir medya şirketi de vardır.Diğer önemli ağları; Paramount, Comedy Central ve Nickelodeon’dur.

Viacom, CBS şirketini alırken Amerikada’ki kuralları yıkan bir şirket ve birkaç hafta içinde; Senatör Mc cain bu kuralları değiştirmek için teklifte bulundu.

Diğer: 2000 üzerinde kitap isimleri ve 180 radyo istasyonu ve Infinity Outdoor adlı dünyanın en büyük reklam şirketine sahip.

Film: Paramount’dan United Cinemas International’a kadar, Avrupa, Japonya ve Güney Amerika’daki 104 sinemalı Vivendi tröst şirketi.
Universal ile birlikte ortak şirketlerden oluşan şirketler topluluğa sahip. 27 ülkede Blockbuster dünyanın en büyük video kiralama mağazası.

NEWS CORPORATION

Dünyanın en büyük medya gruplarından biri. Sahibi ve başkanı Rupert Murdoch.
New York Stock Exchange ve Australian Stock Exchange aracılığı ile halka açık bir kurumdur.

News Corp global ulaşımını vergi hesaplamalrını lokalize ederek yapmakta ve muhasebe hesaplarını düşük vergi oranına sahip ülkelerde yapmaktalar.

Rupert Murdoch: “Biz şirketlerimizle insanlara uyandıkları andan yatana kadar ulaşmaktayız'' demekte.

KABLO/DİJİTAL: Fox News 7 diğer ve Amerikan haber ağı. İngiltere’de BskyB ile birlikte 150 kanal ve servis.
Avusturalya’da FOXTEL kablo kanalı.

Star TV uydu servisleri tüm asyada 300 milyon kişiye ulaşmakta.
Phoeniz uydu - TV ve 4 diğer kanal Çin’in çoğunluğuna hizmet vermekte.
Ayrıca, Hindistan, Japonya,Endonezya, Yeni Zelanda ve Latin Amerika’ya da yayın yapmaktalar.

Baskılı Medya: Amerika’daki The New York Post, The Times, The Sun gazeteleri. İngiltere’deki The News of The World.

Avusturalya’da the Daily telegraph, The Sunday Tasmanian ve 67 yerel gazete ile birlikte Independent New Zealand’nın bağımsız gazeteleri ile birlikte 55 gazeteler, Fiji ve Papua’da gazeteler.

SPOR: Avusturalya Ulusal Ragbi ligi, LA Dodgers beyzbol takımı ve İngiltere Futbol klüpleri.

KİTAPLAR: Harper Collins ve 7 diğer yayın evleri.

FİLM-TV: FOX TV, Amerika’daki 22 istasyonla birlikte, ünlü talk show program stüdyoları, “Kim bir milyonlerle evlenmek ister ?” gibi programlar, 20th Century Fox TV’nin de dahil olduğu uluslararası 14 Fox televizyon şirketi.


VİVENDİ UNIVERSAL

Porto Rico’dan İngiltere’deki 3 Vadi suyuna sahip olan dev bir özelleştirilmiş su şirketi olarak daha iyi bilinmekte.2000 yılında Medya şirketi Saegram ile birleşti.

AOL Time Warner, Disney ve Newscorp ‘tan sonra dünyanın beşinci büyük telekomünikasyon grubu.

Online: Vivendi Net, şirketin tüm inetrnet projelerine evsahipliği yapıyor.

Buna vivazi.com ve telekomünikasyon tröstü Vodafone da dahil.

Ayrıca Napster , Education.com’ a rakip MP3.com Müzik yükleme sitesine de sahipler.

Müzik: Universal Müzik Grubu, Polygram ve Motown gibi global müzik marketinin %22sine sahip ve 63 ülkede faaliyet göstermekte.

Film -TV: CANAL+, 11 Avrupa Ülkesinde 14 milyon aboneye sahip Fransa merkezli TV istasyonu. Universal Stüdyoları tüm dünyada ağlara sahip ve “aksiyon ve gerilim” gibi konu içerikli kanalları var.
Dünyanın dört bir yanına satılan dizi filmler; kojak, Columbo, Miami Vice gibi.

Cinemax da dahil Cineplex, Odeon, United Cinema International zincirlerine sahip sinemaları var.

TELEKOM:2 büyük telefon şirketine sahip.Vivendi Telecom International İspanya, Macaristan, Monako, Polonya ve Mısır’da faaliyet sürmekte.

Diğer: Vivendi Çevre, su ve hizmetleri grubuna sahip. Buna İngiltere tren servisi Connex da dahil.

Konu Parkları: 5 konu parkına sahip. Universal Studio Experineces Barselona’dan Pekin’e kadar uzanmakta.
Kitap - Müzik: Havas 6o basım evi ile yılda 80 milyon kitap satışı ve 40 milyon CD satışına sahip.

(inceleme yapılan broşür 1.bp.blogspottan alınmıştır, sonradan bu yapılara Google, Facebook, Twitter gibi internet tröstleri de eklenmiştir.)



bu broşür de abd kaynaklı medya sektör broşürüdür.