Canlı Yayıncılık ve Kurumsal Televizyon Teknolojisi

Son yıllardaki bilişim, telekomünikasyon,  yayıncılık sektöründeki donanım ve yazılım teknolojisi  gelişmeleri  video kodlama, sıkıştırma konusundaki uygulamalarında çok hızlı bir şekilde değişimine ön ayak oldu.
Mpeg-2, Mpeg-4, AVC, HEVC gibi terimlerle ifade edilen videonun sıkıştırma standartları;  bilişim, televizyon yayıncılık, uydu, televizyon iletim ve dağıtım dünyasındaki teknolojiyi etkilediği kadar, kurumsal yayıncılık yapmanın önünü de açtı.


Bu değişimlere paralel olarak aynı bilişim ve telekomünikasyon sektöründe olduğu gibi web TV, internet tv gibi kurumsal yayıncılıkta kullanılan teknolojilerindeki  donanım ve yazılım ekipmanları ucuzlayarak erişilebilme kolaylığına kavuşuldu.

Kurumsal firmalar, üniversiteler, okullar, bireysel girişimler kendi içeriklerini, toplantı, konferans, ürün tanıtımı gibi etkinliklerin yerel ağlarında ve internet üzerinde yayınlama yöntemi olan web tv, internet tv kullanmaya başladılar.


Canlı etkinlik veya video içeriğini ip kılıfı şekline getiren bir encoder cihazı ile kurum – şirket içi bir ağdan veya internet üzerinden yayınlarını iletebiliyorlar.
Daha önceleri tv yayıncılık firmalarının kullandıkları pahallı encoder cihazları ile yapılan işleri günümüzde ucuzlayarak yaygınlaşan encoder cihazları ile herhangi bir kurumun veya firmanın yapması mümkün oldu.

Ka Band sistemi adıyla adlandırılan uydu internet sisteminin de yaygınlaşması ile; herhangi bir noktadan, araziden, dış ortamdan internet bulutuna erişmek de bu sektörün işini kolaylaştırdı.

Encoder cihazı ile iletilen yayın;  alıcı tarafta herhangi bir PC, Laptop veya settopbox denilen kutularla alınarak izlenebiliyor. Settopbox cihazı ile alınan görüntüler büyük ekran televizyon cihazlarına, projeksiyon cihazlarına, video Wall cihazlarına bağlanarak toplantı, konferans, ders .. ve bunun gibi etkinliklerde kullanılıyor.



Mobil telefonlara, IPad – Android tabletlere, dünya çapında bir kapsama alanına erişebilmek için de bu canlı yayın linkleri video data Centerlarına iletilerek yayının çoklu ekranlarda veya ülke ve coğrafi seçimlerle izlenmesi imkanı oluştu.
Böylelikle kurumsal veya bireysel olarak da olsa, ilgi çeken, kaliteli bir etkinliği çok sayıda izleyiciye ulaştırmak olanaklı hale geliyor.

Son geliştirilen HEVC dediğimiz yüksek verimli video kodlama sistemi model encoder ürünleri ile de; özellikle uzun süreli web TV – internet TV uygulamalarında data akış hızı tasarrufu sağlanması durumuyla da özel internet upload hızları ve yüksek internet kotası ihtiyacı gerekmiyor.
HEVC kodlama  teknolojisi ile internet üzerinden canlı yayın yapma işinin işletme gideri; yaklaşık % 40 oranında daha tasarruflu oldu.

Bu sistemle iletilen ip bazlı görüntüler; istenirse VLC Player dediğimiz her bilgisayarda kurulu olan ücretsiz programla, gerekli olan yerlerde de HEVC özellikli set üstü kutularla karşı tarafta alınıyor.
Yüksek çözünürlüklü kamera sistemleri, büyük ekranlı projeksiyon, televizyon, videowall  gibi alıcı cihazlar, canlı televizyon yayıncılı sektörünün data Centerlardaki iptv – ott şebekelerinde yoğun olarak kullanılması .. HEVC teknolojisinin ön plana çıkmasını gündeme getirdi.

Canlı yayınların gönderileceği ortam için de;
1 - Fiber internet, kablo internet, ADSL, metroethernet
2 - Özellikle karasal internet bağlantısı olmayan yerlerde Uydu internet
3 - Profosyonel yayıncılıkta da genellikle internet bulutuna uğramadan direk bağlantı sağlayan V.P.N. Metroethernet denilen bağlantı kullanılıyor.

Bkz .. internet üzerinden televizyon / Kitap