Yeni Medya ve Sosyal Medyanın İnsan Aklına Etkileri

Atomu parçalama teknolojisinin atom bombasına evrilerek yüzbinlerce insanın ölmesine ve radyasyon etkisiyle sakat kalmasına sebep olması ..
kimya - biyolojideki teknolojik uygulamalarının ozon tabakasına hasar vererek dünya yaşamını tehlikeye atması ve diğer yönlerden de insan yaşamını zora sokan besinler, hastalıklar ve felaketler üretmesi ..
Otomobil ve diğer ulaşım sektörlerindeki gelişen teknolojilerle yaygınlaşan ve hızları artan araçların dünya çapında her yıl 1 milyon civarında insan hayatına kıyması ve bir o kadarını da sakat bırakması ..ve benzeri örneklerde olduğu gibi;

Yeni medya düzeni ve sosyal medyadaki teknik gelişme ve uygulamalar da, insanların sosyal aklının – teknik aklı karşısında aynı güreş sporundaki pehlivanlar gibi; kendi oyunuyla altta kalarak bir defa daha mağlup olmasına sebep oldu.

Geçtiğimiz günlerde Kadıköy Belediye Akademisi salonunda bir üniversitenin sosyal bilim topluluğunca düzenlenen seminerin konusu da bu gündemdi. Seminerde İnsanBu kurucusu Kaan Arslanoğlu tarafından hazırlanarak yapılan sunumda,
site yazarlarımızdan İlknur Arslanoğlu ve Nedim Pala da katkıda bulundular.

200 bin yıl önce ortaya çıkan insan aklının bugün oluşan teknolojiye, kentleşmeye ve bunlarla birlikte kalabalıklaşarak bir arada yaşamlarını sürdüren insan yığınlarının akıllarına, bilinçlerine getirdikleri sorunlar, etkiler bu seminerin ana konusuydu.

Özellikle diğer beyin ana modüllerine göre, çok daha gelişmiş olan insan teknik zekasının ve bu zekanın sonucu oluşan teknolojinin; yeni medya diye tanımladığımız internet medyası, sosyal medya, televizyon yayın içeriklerinde oluşturduğu güncel durumun insan aklına olan etkisi örneklerle incelenerek değerlendirildi.
  • Hepimizin bir şekilde karşılaştığı, kimimizin tepki gösterip, bazılarının da bilerek bilmemezden geldiği ! ‘’ uluslararası sermaye tröstlerinin kurarak beslediği, bir kısmının da yerel sermaye gruplarınca kullanıldığı; holding medyası, kapitalizmin batının borazanı olmuş medyalar ..
  • haberleri manüple eden – çarpıtma yapan, yalan haber üreten, dibini koklayarak ve şaplak atarak kavun karpuz gibi seçilerek sistemden beslenen yorumcuların, starlaşmış sunucu- spiker- kadroların barındırıldığı yapılar ..
  • çakma muhalif, kapitalizmin firma ve googıl'ının reklamını alarak ilerici sosyalist yayın yaptığını zanneden üfürükten oluşumlar teşhir edildi.
Yeni medya düzenindeki tüketime teşvik, yeni yaşam biçimlerinin özendirilmesi, insan zihinlerinin bulandırılması, boşaltılması ..
çukurlaştıran, mafyalaştıran, mankurtlaştıran, salaklaştıran diziler ..
daha fazla izlenilmesi, daha çok reyting ve reklam girilmesi, daha fazla tıklanması için bu medya altyapılarında teknik ve taktik olarak geliştirilen algoritmalardan, manüplasyon amaçlı tezgâhlardan bahsedildi.

Moderatör yönetiminde Kaan Arslanoğlu tarafından sunulan seminerde,
İlknur Arslanoğlu kendi branşındaki daha önce gerçekleştirdiği televizyon röportajı ve konuşmalarındaki değerlendirmelerinden .. sağlık, beslenme, diyet konularındaki izleyicilere medya vasıtasıyla yapılan bilgilendirmelerdeki insan algılamalarındaki tespit ettiği yanılsamalardan, tepkilerinden, izlenimlerden örnekler verdi.

Medya teknoloji sistemleri konusunda da Nedim Pala; özellikle son yıllarda sosyal medyanın teknik altyapılarında kullanılmaya başlanan ! insan zihninin manüple edilerek, ilgisinin, tercihlerinin, kamplaşmalarının, tepkilerinin yönlendirilmesi uygulamaları, algoritmalarından bahsetti.

Son bölümde Kaan Bey’in bir yazar olarak irdelediği yayın kuruluşunun, medyacı ve yazarın güvenirliği için,
  • ön plana çıkardığı, girdiği ve girmekten kaçındığı, tartışıp tartışmadığı konular..
  • sermaye grupları, para, reklam ilişkileri ..
  • samimiyeti, bilgi-haber doğrulamaları, kimleri ve hangi kurum kuruluşları eleştirebildiği ..gibi kriterleri gündeme getirdi.

İnsan Bu sitesi / Nedim Pala yazısı.

NOT: Sunudaki görseller ..
Her ne kadar sözlü açıklaması duyulmadan anlaşılması zorsa da fikriniz olsun diye ekledik..



Alttaki ilave ettiğim tabloda da, en solda gerçek durum .. sağdaki 3 sütunda da; gogıl arama motoru ve medya tröstü 2 grubun manüplasyonlarıyla oluşan yüzdeler vardır.