Yeni çağın internet ve iletişim teknolojisi Web3.0

Küresel ağ internet ve onun görsel işitsel yüzü diye tanımladığımız Web teknolojisi ilk döneminde okuma eksenli idi.
Seksenli yıllarda ilk olarak üniversitelerde başlayan internet bağlantılı bilişim cihazları, doksanlı yıllar ile birlikte büyük ticari firmalarda, daha sonra da.. telekom, bilişim, teknoloji firmalarında kullanılmaya başlandı.
Aynı bir gazete, dergi, broşür kitap gibi sayfayı açar ve başka sayfa veya gazeteye geçer gibi klavyemizle veya tıklayarak ilerler içerikleri okurduk.
Bu ilk internet yapısına web1 denildi.

İki binli yılların başından itibaren..
telekomünikasyon ve bilişim sektöründeki gelişmelerle birlikte dijital boyutumuz çağ atladı ve web2.0 denilen;
karşılıklı etkileşimli, bireysel paylaşım, yorumlu, görsel ağırlıklı sosyal portallara, arama motor, tarayıcı odaklı dijital tröstlerin yönlendirme ve kontrolü ekseninde dönmekte olan küresel ağa dönüştü.
Web 3.0 internet teknolojisi

Web 1’de kişisel ve firma bilgisayarlarımızla bilgi haber alma ağırlıklı içerik kullanıyorduk.
Web 2’de mobil telefon ağırlıklı bulut teknolojisi, kablosuz ağ ve içerik olarak ta gogıl, feys, insta, tivitır, MSN, mesencır, wat_sap, e-ticaret mağazaları v.b. dijital oligarkların arayüzleri ekranlarımıza yapıştı.

Kimlik bilgilerimiz, fotoğraflarımız, kurumsal ve kişisel içeriklerimiz .. interneti babasının çiftliğine dönüştüren sosyal medya portallarının istedikleri gibi at koşturdukları ve bunları kendi malı haline dönüştürdüğü merkezi kontrollü yapı haline evrildi. İnsanlığın ortak malı, bütün devletlerin, insanların katkı yapması ile oluşturulan internet bulutu; güvenliğin olmadığı, özel bilgilerimizin, telefon bilgisayar laptop mesaj, özel sohbet ve mail içeriklerimiz dahil, bu dijital tröstlerin kullanma, paylaşma, verilerimiz ticari bir bilgi olarak satma insafına bırakıldığı san fransisko sokakları ve çin mahallesi gibi bir yere dönüştü.

Verilerimizin ..fikirsel görsel üretimlerimizin NSA/ MI6 yedeklemeli merkezi sunucularda barındırıldığı, dijital evrendeki iletişim, paylaşım ve ticaretin kontrolünün küresel dijital şirketlerde olduğu .. hakka hukuka adalete mantığa aykırı olan bu kapitalizmin gayrı meşru çocuğu haline evrilen bu sistem sonunda çürüyüp kokmaya başladı.

Bu teknolojileri meslek edinip para kazanan, son kalan 3 kuruşluk akıl ve vijdanlarını koruma gayretindeki sıradan insanlar dahil ! bu sistem değişmeli görüşünde.

Web 3.0 internet teknolojisi neleri değiştirecek ?

Artık bilgisayarların internet bağlantıları üzerinden birbirleriyle zincir oluşturarak kurdukları yeni ağ teknolojileri ile geliştirilen yapılar, yazılımlar devreye alınıyor, ağlar birbirine bağlanıyor.
Karşılıklı ödemelerin, sözleşmelerin, dijital varlıkların, hizmetlerin gerçekleşebildiği blok zincir ağı alt yapılı teknoloji geliştirildi.

Dijital ürünlerin, verilerin .. herhangi bir dijital tröstün, şirket oligarşisinin kontrolü denetimi aracılığına uğramadan,
'' benim ürünümde, içeriğimde sadece ben hak ve tasarruf sahibi olmalıyım '' diyenlerin talepleriyle
kullanıcıların internette kendi dijital varlıklarına sahip olduğu ve bunun dağıtımı, paylaşımı .. ticari ve maddi bir değer kazanılacaksa ? getirisinin aracısız üretenin oluşturanın sahip olunması zamanı geldi.
web 3.0 internet

Ülkeler arasındaki her para hareketinin, ticari veya bireysel faaliyetteki finans ürün ve hizmet aktarımında Dolar’ın araya girip komisyon alması,
swift denilen ? aslında bir nevi komisyon / haraç alma sistemi olan, Newyork, Londra’daki anglo sakson altyapılı kilise çanlarına ot tıkanmaya başlandı.

Küresel finans sistemini kontrol altında tutan bir avuç firavunun tefeci bankalarının, üç kağâtçı borsaların sömürü ve köleleştirme düzeni sürdürülemez pozisyona geldi.
Web3 internet ağında işlemler Blokzincir (Blockchain) dediğimiz merkeziyetsiz ağdan yapılıyor.
Blokchain bloklardan oluşan bir zincir. Her bir blokta belli sayıda işlemin kaydı tutulur ve bloklar ardı ardına eklenerek tüm ağa dağıtılır.

İşin püf noktası da.. tam burada !
Blok zinciri oluşturan ağın; küresel dijital tröstler, finans / banka / borsa sahibi çakalların merkezi kontrolundan çıkması !
Bu gerçekleşir ise ? son üçyüz yıldır, dünya finans akışını yöneten bir avuç para oligarkı ve onlara taşeronluk yapan dijital tröstler bu akışın hakimiyetini kaybedecek !

Eski sistemin sahipleri, insanların daha fazla yoksullaşarak kontrol edilmelerinin kolaylaşması ve gelişen yeni süreci kendi eksenlerine çekebilmeleri için dünya çapında kaos ortamı geliştiriyor.

Kasıtlı oluşturulan krizler, karşı tarafı tahrik edip zorlayarak üretilen savaşlar .. abartı şişirme plândemiler, iklim krizi muhabbeti, tedarik zinciri, çip krizleri.. gıda barınma ihtiyaçlarındaki pahallılık yıkım ve ekonomik kaosun ana sebebi de.. bu dönüşümü de kontrol altına almak isteyen güçlerin tepkileri, kaos planlarının aşamaları, manüplasyonu.

Bunun paralelinde, yeni çağın bu teknolojik yapılanma araçlarıyla şekillenecek internet uzayında .. adım adım gelmekte olan metavers teknolojisi gibi .. bu aşamada dijital ticari firmaların, meraklısı için yeni sanal cennetler inşa etme çabası var.

Bu sanal cennetlerdeki hayali arsalarında, sanal mağazalarında hem para kazanıp hem de zaafiyeti olan bireylerin güdülerini dürtülerini gidermesi.. egolarını benliklerini yüceltmesi, hormonlarını aktive etmesi de.. bir yan sanayi olacak.