Savunma Sanayi Fuar izlenimleri / IDEF 23

'' Kötü komşu, insanı ev sahibi yapar '' atasözümüzü savunma sektörüne uyarlarsak ?
herhalde ''kötü müttefik, stratejik ortak ta.. bir ülkeyi savunma sanayiinde dünya liderleri arasına sokar'' benzetmesi de.. doğru bir önerme olabilir.

Nitekim, 53 ülkeden yüzlerce firmanın katıldığı ve dünyanın tüm kıtalarından yönetici, askeri heyetlerin ziyaretlerinden de görüleceği gibi.. Türk Savunma Sanayii ana eksenindeki IDEF 23 son dönemin en ilgi çeken 'Savunma Sanayii Fuarı' oldu.

Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki 14 Salonda, toplam 120.000 m² lik alanda .. TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNİ GÜÇLENDİRME VAKFI tarafından organize edilen 4 günlük fuar çok başarılı geçti.

IDEF 23 Fuar izlenimleri

- Geçtiğimiz hafta Suudi Arabistan'ın, Baykar ile imzalanan Akıncı ürün ve hizmet siparişinin, Türkiye'nin bugüne kadarki en büyük tek kalemlik savunma ihracatı olan 3 Milyar Dolar üzeri değerinde olduğunun her iki taraf yetkilileri tarafından açıklanması ile de.. küresel savunma sektörünün gözü bu fuara çevrilmişti.

- Her yıl onlarca milyon dolarlık tabanca, tüfek gibi silah çeşitlerini ve bu silahların mühimmatını dış ülkelere satan Canikli ve Sarsılmaz gibi firmalarımızın öncülüğünde ve onlara eşlik eden yeni firmaların katılımı ile..
gelişen yerli bireysel silah sanayimizin de, bu fuarla birlikte çok ilerleyip güçlendiği ön plana çıktı.

- FNSS, Otokar, Nurol Makina, BMC .. v.b. diğer firmaların üretimi olan, elektronik harp donanımlı zırhlı araç sektörümüzün çok geliştiği ve son dönem yurt dışı satışlarının yüksek oranlara çıktığını izledik.

- Rekor sürede geliştirilen ve kısa süre önce ÇAKIR Füzesi ile ilk atış testini başarıyla gerçekleştiren KTJ-1750 Turbojet Füze Motoru, Kale Arge Grubu standında sergilendi.

- Fuarda,TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil: Milli Muharip Uçak KAAN'ın 27 Aralık'ta uçacağını müjdeledi.
Ayrıca, Pakistan ve Türkiye, 5. Nesil Savaş Uçağı KAAN ve diğer TUSAŞ ürünü hava araçları için parça üretimi sözleşmesi imzaladı.

TEI ( Tusaş Motor San.) TF 10000 motoru

- Roketsan standı, yurt dışı ziyaretçi ve temsilcilerin en çok ilgi gösterdiği yerlerden biriydi.
Savunma havacılık teknolojileri ürünleri, İHA'larda kullanılan akıllı mühimmatlar, tanksavarlar ve dolayısıyla sürümü olup satış potansiyeli yüksek, çok ihraç edilen ürünler olarak görülüyor.



Özellikle ..!  Atlantik güçlerinin uzun soluklu proje ürünü olan devlet içindeki paralel Fetö örgütlenmesi + Nato altyapılı 15 Temmuz darbe teşebbüsünün başarısız olması dolayısiyle, bu yapılara hizmet edenlerin
T.S.K. ve savunma sanayimizden tasfiye edilmesiyle görülen olumlu etkiler, son 7 yıl sonunda bu fuar ile çok daha net olarak görüldü.

Benim fuardan edindiğim izlenim,
yeni nesil hava, kara, deniz araçları / silah roket savunma üretim sanayimiz,
ürün tedariklerini, bu ürünlerdeki donanım yazılım, metal işleme, elektronik haberleşme yan sanayi malzeme ve hizmet kalitelerini, standartlarını, üretim süreçlerini de disipline ederek,
güçlü bir savunma sanayii ekosistemi yaratmış olması.


Tabiidir ki.. bu sektöre ürün tedarik eden ve elinden geldiği kadarıyla uzun yılların deneyimini aktaran bir mühendis olarak, bu gelişmeler bizleri de ülkemizin geleceği adına umutlandırıp mutlu ediyor.