window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-7CK834QGN6'); Teknolojik Medya: Bilimin Yeni Yöntemi 'Bağlantısal Bütünsellik' Kitap

Bilimin Yeni Yöntemi 'Bağlantısal Bütünsellik' Kitap

Bilgi beyinde elektrokimyasal biyolojik akışlar içinde akar.
Bu enformasyon ırmakları beyinde var olan 2 üzeri 100 milyar alternatif içeren olasılıklar ağı içinde sürekli bir yeniden var oluş içindedir.

Günümüz teknolojik gelişmelerinin eriştiği seviyeden baktığımızda ?
Biyolojik insan beyni donanım, insan aklı yazılım ..insan zekâsı da işletim sistemi.
 

  • Dilimiz 29 harfli, DNA/RNA'mız 4 harfli, protein dünyası 20 aminoasitli bir kod.
  • Dijital dünya 2 seçenekli byt'lerden oluşan kod dizininden oluşmakta ?
Yaşam dediğimiz olasılıklar sonsuzluğu ..da iç içe geçmiş farklı enformasyon sistemlerinden ve algoritmaların çalışmasından oluşuyor.

Bilincin yapıtaşı ise nöronların yarattığı bağlantısallık.
İnsan beyni bilgi depolamak için değil yaratıcılığı kullanmak ve bilinç üretmek için tasarlanmış.
Bilinç denilen kavram, sadece fiziksel olarak içinde bulunduğu beyinle sınırlı kalmayan.. daha üst katmanda ! yaşamın bağlantılı bütünselliği ile birlkte üretilen ve her an kendisiyle iletişime geçen bağlantılarla güncellenen bir yapı.


Benim konuya ilgim ?
son 12 yılda odaklanarak üzerinde uzmanlaşmaya çalıştığım, yerel ağ (local network), geniş alan ağı (internet) üzerinde birbirleriyle bağlantılı olarak çalışan
yazılım, donanım ve bunların işletim sistemlerininden oluşan smart switchler, sunucular, smart TV, settopBox, smart tlf, PC, laptop, iPad  .. gibi ürünlerin birlikte çalışarak, bu bileşenlerin toplam değeri ve kapasitesinden daha verimli, zamanla daha fazla hizmet, iş üretmesini gözlememle oldu.

Aynı zamanda .. 40 yıldır içinde olduğum teknolojinin içinde..
'tersine mühendislik' denilen beynin görme, duyma, algılama, ve duyu organlarından gelen verileri kodlama (encoder), dönüştürme (transform) ve kod çözme (decoder) gibi yeteneklerinden örneklenerek yapılmış çok sayıda ticari uygulama var.

Kitapta yaşam denilen sistemin akışında çeşitli deney, uygulama ve kitabın son kısmında da, bu verilerin ekran ara yüzlerinden alınan renkli fotoğraflar da var.

- Bütün, onu oluşturan parçaların bağlantısallık yapısı içinde yeni bütünler oluşturan entegrasyonları ve kooperasyonları ile “dönüşür, farklılaşır, gelişir ..

- Beyinde yeni bir düşünce demek, hiç olmayan bir nöronun ortaya çıkması demek değil, nöronlar arasında yepyeni bir bağlantı oluşması demek.

- Her enformasyon işleyen sistem er-geç zeka üretir.

- En gelişmiş zeka üreten sistemin beyin olduğunu düşünüyorduk; yaşam, en gelişmiş bilgi işleyen sistem.

- Bu nedenle diyebiliriz ki “yaşam herkesten akıllı. Ve doğa kendini yaratacak bir yolu hep bulur.

İnsanBu sitesi, Kitap tanıtım bölümünde yayınlanan yazımdır.

Yazar:
Türker Kılıç / Ayrıntı Yayınları  / 2. Hamur / Sayfa Sayısı: 192 /  İkinci Baskı / Türkçe