Televizyon yayın aktarımında internet teknolojileri uygulaması

Herhangi bir noktadan, başka bir noktaya Televizyon kanalı yayın akışını, canlı yayınlanacak bir etkinliği, stüdyoya aktarılması gereken bir içeriği veya uydu uplink noktalarına iletilmesi gereken televizyon yayın akışını iletme teknolojisi hızlı ve radikal bir değişim geçirdi.


İkibinsekiz yılının başına kadar; televizyon yayınlarının aktarımı için karasal alıcı gönderici linkler, uydu üzerinden gönderme ve alma yapan uplinkler gibi yüksek maliyetli çözümler gerekliydi.
Geçtiğimiz son on yıl içindeki internet teknolojilerindeki donanım ve yazılım gelişmeleri, karasal internet bağlantılarının download / upload kapasite artışları, uydu internet teknolojisinin yaygınlaşması, kurumsal metroethernet çözümleri gibi yeni teknolojiler
televizyon yayınları veya canlı yayıncılık işinde bir noktadan başka bir noktaya aktarımı yönteminde,
Video Over IP ( IP tekniği ile video iletim ) teknolojisinin ön plana çıkmasını sağladı.

Çeşitli kaynaklardan (kamera – stüdyo – uydu - karasal) gelen ses / görüntü sinyalleri
IP kılıfı şeklinde dönüştürülerek (encoder ile kodlanarak) yerel network ağlarında (LAN) / geniş alan ağlarında (WAN) veya dünya çapındaki internet ağında (cloud) ileterek,
uç noktalarda da yine IP kılıfından sıyrılarak (decoder veya settopbox ile ses ve görüntüye çevrilerek) veya bilgisayarlarımızdaki player ile izleyebiliyoruz.

TV yayınlarının; fiberoptik altyapılı internet, metroethernet, upload hızı 6 Mbps. olan uydu internet bağlantılarıyla stüdyoya, uydu yayın merkezlerine veya karasal vericilere aktarma uygulaması günümüz medya teknolojisi sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır.

Yine; ip formatı üzerinden gönderilen tv yayınının alıcı noktada alınmasında da profosyonel tip ip decoder yanında IP giriş - HDMI ve A.V. çıkış settopboxlar da kullanılmakta.

Ayrıca bu TV Yayıncılık yöntemi; başlangıç yatırımı ve işletme giderleri bütçeleri küçük olan Anadolu kanalları, yerel televizyonlar, kurumsal (belediye, dernek, meslek odası ..v.b.) kurumsal web TV / internet TV’lerin yaygınlaşmasını sağlamaktadır.

Herhangi bir TV içerik stüdyosunda üretilen bir yayını, uydulardan alınan bir TV yayınını veya televizyonda içerik olarak kullanacağımız bir canlı yayın veya kaydı; bir noktadan – diğer herhangi bir noktaya IP formatında iletmek için en belirleyici olan durum; canlı yayın içeriğinin iletileceği yer ile alınarak kullanılacak yer arasındaki iletim ortamıdır.
Televizyon yayın iletimi
 
Standart modemli internet bağlantınız, fiber internet  veya uydu internet ile iletmek durumunda iseniz ? internet bulutu (cloud) ortamı şartlarına uyumlu RTMP, http, hls, FLV, RTSP, RTMPs yayın akış protokolünü kullanmak gerekli.

Yayın kaynağının bulunduğu yerdeki Encoderin ürettiği ip link / karşı tarafta VLC Player veya settopbox / decoder tarafından çekilir.
 
Internet bulutu üzerinden yayın yapma işinde 2020 yılında  SRT protocol (Secure Reliable Transport)  ile de gecikme kaybı daha az ve güvenlik, kalitenin daha yüksek olduğu protokol devreye girmiştir.

Yüksek güvenlikli ve üst düzey bir kalitede profosyonel televizyon yayın aktarımı için de UDP protokolü ve iki farklı nokta arasında doğrudan özel bağlantı ve güvenlik sağlayan Metroethernet bağlantısı gerekmektedir.

TV yayıncı kuruluşlarının stüdyolarındaki yayınları; SD - SDI giriş / IP çıkış encoderler kullanılarak, metroethernet yolu ile uydu yayın merkezleri, up-link noktalarına bu yöntemle iletilmektedir.

Televizyon kanallarının veya internet üzerinden yapılan bir etkinliği çok izleyici tarafından izlenilmesi gereken içerikler;  server merkezlerine de ( CDN ); genellikle RTMP formatı ile gönderilmektedir.

Dünya çapında veya belirli bir coğrafyada çok fazla noktada seyredilmesi gereken bu tür işlerde .. CDN merkezine giden tek bir TV yayını, CDNdeki medya programı ve yüksek band genişlikli internet upload hizmeti ile çok sayıdaki noktadan izlenme imkânı bulmaktadır.

Yerel ağlar üzerinden IP Televizyon yayın iletimi;

Yerel ağların yapısı gereği bant genişliği ve iletim kolaylığı avantajları nedeniyle; LAN (Lokal Area Network) yapılarda UDP protokolü ve multicast yayın tercih edilmektedir.

Encoderinizde veya gateway cihazınızda kaynak yayınları multicast adreslemeli olarak yapılandırdığınızda; encoder veya gateway cihazınızdaki televizyon yayın veya yayınları; çoklu yayın iletimi olarak Türkçe’leştirebileceğimiz multicast olarak gönderilir.

Böylece bir TV yayını veya TV yayın portalını; bir noktadan tek veya çok noktaya en verimli ve güvenli bir şekilde iletmiş oluruz.
UDP protokolünün çalışması gereği çift taraflı haberleşme yapmadan sadece yayın göndermesi - broadcasting yöntemi ile daha üst düzey bir görüntü akışı olmaktadır.

* İçerik ve şemalar Turksat / Tuyad uydu internet teknolojileri konferans ve seminerlerindeki  Nedim Pala sunumlarından derlenmiştir.

internetten televizyon yayıncılığı

Konu ile ilgili diğer yazılar