Sanal boyutların devletler üstü dijital tröstleri

''Yeterince uzun zamandır aldatılmışsak, aldatmacayı ortaya koyan her türlü kanıtı reddederiz.
Gerçeği bulmakla ilgilenmeyiz artık. Aldatmaca bizi kafeslemiştir.
Tuzağa düştüğümüzü kendimize bile itiraf etmek, son derece acı vericidir'' Carl Sagan

İnsan beyinlerini, dolayısı ile beyin fonksiyonlarıyla eş zamanlı paralel olarak şekillenmekte olan insan zihnini; elektromanyetik dalgalar, radyo telsiz frekanslar veya herhangi teknolojik bir cihazla kontrol etmek, yönlendirmek mümkün değil !
Veya son dönemlerde mahalle dedikodularına kadar düşen beyne çip takmak gibi yöntemlerle bu iş gerçekleşemez.

Niye ??
çünkü insan biyolojik beyninde ve bunun üst boyutunda çalışan zihninde ..bu işlerin beyne, zihne uyum sağlayacak, onu etkileyecek bir karşılığı yok.
Bunlar tabii ki komplo teorileri ve insanları aldatma, korkutma safsataları.

İnsanları kontrol etmek, zihinleri formatlamak, zanlarını kabullerini tercihlerini yönlendirmek çok daha meşakkâtli ve uzun süreçli çalışmaların, teknolojilerin sonucu başarılabilir.

Gogıl arama motoru, krom, mikrosoft, firefox, opera .. tarayıcılar, FeysBuk YuTüp İnsta tivitır tiktok..gibi portallarda, gördüğün, öğrendiğin, yazıp çizdiğin, paylaştığın bulup izlediğin değerlendirdiğin bilgiler veri/datalar; sana izin verilen, süzgeçten geçirilen, müsaade edilen sınırlarla belirli.
Ben heryere erişiyorum, herşeyi arayıp bulup öğreniyorum, yazıyor duyuruyor paylaşıyorum '' diye zannedilen bir dijital dünya yook !
Bu boyut ta.. aynı yaşamakta olduğun fiziksel dünya gibi, sınırları yasakları dokunulmazlıkları olan bir âlem !
Nasıl ki fiziksel dünyada her yere erişemeyip, sınırlandığın yasaklandığın bölgeler, işler, konular var ?
Dijital alem de.. aynen böyle.

Cep telefonları üreticilerinin özel donanımları, bu donanımlara gömülü özel yazılımları, işletim sistemleri (IOS, android, opera v.b.), sık sık yaptıkları ve senin isteğin dışında da..
gelişen durum ve zamana göre telefonuna, laptopuna, PC'ne, smart TV'ne yükledikleri yeni güncellemeler ve aplikasyonlarıyla,
Telekomünikasyon işletmecileri, internet servis sağlayıcılarının seni yönlendirdikleri, açtıkları, kapadıkları kapılarla,
tarayıcı ve arama motor şirketrokrasi tekellerinin koydukları ayarlar, filtreler, öneriler önceliklerle..
güvenlik önlemi muhabbetiyle sadece kendilerinin kontrol ettiği veri aktarımlarıyla,

sosyal medyaların içerik ve teknik altyapılarındaki, algoritmalarındaki topluluk kuralları, dağıtım paylaşım gösterim oranları, kısıtlamaları ve yönlendirmeleriyle oluşan ve ortalama insan teknik kapasitesinin yüzde doksan dokuzunun hakim olamadığı, fonksiyonlarını bilmediği bir dijital dünya ile başbaşasın.

Ulus devlet kurum ve kurallarının, yönetimlerinin de üstünde hüküm süren.. tarayıcılar, arama motorları, komünikasyon süzgeçlerinin, donanım ve onlara yüklenmiş gömülü yazılım, aplikasyon, çerezler, filtreler, güvenlik duvarları, topluluk kuralları ile biçimlenmiş veriler ile..

bilgilendiğin, beslendiğin, yönlendirildiğin ve bütün bunların oluşturduğu sosyal, siyasal, psikolojik bir formasyonla zihin yapındaki ağın (network) içinde formatlandığın, şekillendiğin kabullerin ve duygulanımlarınla kayıtlandığın, sadece sana özgün bir dijital evrenin içinde yaşamaktasın.

Abd devlet başkanı Trump'ın daha görevinin başında iken..? dışarıya atıldığı, hesaplarının ve paylaşımlarının aforoz edildiği ..
Tivitırı satın alan E.Musk'ın abartılan kovid tiyatrosu sırasındaki dijital medyadaki sansürlerin, yönlendirmelerin bir kısmını bugünlerde ifşa edebildiği böyle bir sanal dünyada !

Sana ulaşan veriler ile inşa ettiğin, ördüğün kozanın içinde ve düşünce, bilgi, duygu ve zanlardan şekillenmiş bu dünyayı gerçek dünya olarak kabul ediyorsun.

Aynı tamamen gerçek zannettiğin ama.. çok küçük, kesitsel algılama araçlarıyla oluşan fiziksel evrenin gibi.. burası da bir dijital matrix. Buralar hep matrix !
Kırmızı veya mavi hapı da içsen.. ? sinovakı biyonteki de çaksan ? okuyup yalayıp yutup 'aydın'ımsı da, entellektüel de olsan ? matrixten çıkamazsın, sana her yer matrix !

Etkileşim yaparak insanları toplumu etkileyip değişim yaptığını zannediyorsun ama ?
Asıl etkileşimi yaparak, insanı toplumu yönlendirip değiştirip yöneten onlar.